Paprikapoeder

Paprikapoeder is een specerij dat, zoals de naam al aangeeft, wordt gemaakt van de paprika. Deze wordt gedroogd en vermalen en zo onstaat het paprikapoeder.

Het is een misverstand dat hiervoor alleen rode paprika’s worden gebruikt vanwege de roodbruine kleur van het poeder. In werkelijkheid geeft elke kleur verse paprika dezelfde kleur paprikapoeder. Het is wel goed om te weten dat hiervoor de zogenaamde puntpaprika’s worden gebruikt.

Geliefd
Paprikapoeder is in veel keukens een geliefd specerij. Het is niet weg te denken uit Mexicaanse kruiden (in combinatie met chilipoeder en cajunkruiden) en uit de Hongaarse keuken, waar het in goulash wordt gebruikt.

Paprika’s zijn, net zoals de aardappel en de aubergine, lid van de nachtschade familie. Botanisch gezien is de paprika een peper en de paprika veranderd van smaak naar gelang de rijpheid. 

Ontstekingsremmend
Paprika’s bevatten weinig vet, maar toch genoeg om stoffen zoals carotenen (meer dan dertig soorten) en vitamine E op te slaan. De carotenen in paprika werken als antioxidant en hebben een ontstekingsremmende werking. Hiernaast bevat de paprika ook vitamine C. Hoe rijper de paprika, hoe meer vitamine C en carotenen deze bevat.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er maar twee soorten groenten (tomaat en paprika) bestaan die vitamine E, vitamine C en verschillende carotenen tezamen bevatten. Een supermix van verschillende antioxidanten.

Zweedse onderzoekers ontdekten dat de stof capsaïcine in paprika’s de longen minder gevoelig maakt. Daardoor wordt vernauwing van de bronchiën voorkomen. Rokers en mensen met allergische astma kunnen dus baat hebben bij het consumeren van paprika’s. 

Bitter
In de reguliere landbouw behoort de paprika tot de groenten waarvoor het meeste bestrijdingsmiddel wordt gebruikt. Kies daarom voor biologisch paprikapoeder.  

Het is belangrijk het paprikapoeder niet te verhitten omdat de suikers dan verbranden en het poeder bitter wordt. Ook is het niet aan te raden om paprikapoeder lang geopend te bewaren. De eigenschappen en kwaliteit van het poeder raken dan verloren. Het paprikapoeder zal dan alleen nog dienst doen als decoratie vanwege zijn kleur.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,60 mg
Vitamine B2 1,70 mg
Vitamine C 70 mg
Kalium 2400 mg
Calcium 180 mg
Fosfor 350 mg
Ijzer 24 mg

Bevat ook capsaicine.

Literatuur:

  • Chassy AW, Bui L, Renaud EN et al. Three-year comparison of the content of antioxidant microconstituents and several quality characteristics in organic and conventionally managed tomatoes and bell peppers. J Agric Food Chem. 2006 Oct 18;54(21):8244-52. 2006.
  • Garcia-Closas R, Berenguer A, Sanchez MJ et al. Dietary sources of vitamin C, vitamin E and specific carotenoids in Spain. The British Journal of Nutrition. Cambridge: Jun 2004. Vol. 91, Iss. 6; p. 1005-1011. 2004.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.