Pastinaak

Pastinaak is een vergeten groente, hoewel deze witte wortel tegenwoordig weer steeds vaker wordt opgediend. Het is de voorloper van de oranje wortel die we veel vaker in de keuken tegenkomen.

Pastinaak heeft een roomwitte kleur en de zoetige smaak zit tussen wortel en knolselderij in. Het is een echte wintergroente en smaakt het lekkerst wanneer het heeft gevroren. Hierdoor verandert een groot deel van de zetmelen in suikers en krijgt de pastinaak zijn unieke smaak.

De pastinaak is gebakken, gekookt, geroosterd of rauw te eten.

Pastinaak bevat vitamine B, vitamine C, koper, vezels, kalium, foliumzuur, mangaan en ijzer. Ook bevat pastinaak antioxidanten zoals falcarinol.

Gezond
Er is weinig wetenschappelijk onderzoek dat pastinaak in verband brengt met effecten op de gezondheid. Aangezien pastinaak een hoop vitamines en mineralen bevat die goed zijn voor het lichaam, kan men gevoeglijk aannemen dat deze een positief effect hebben op de gezondheid. Zeker wanneer pastinaak onderdeel uitmaakt van een afwisselend dieet.

Bloeddruk
Wetenschappelijke onderzoeken uit Engeland laten zien dat pastinaak een ontstekingsremmende, antischimmel- en antikankerwerking heeft bij darmkanker en acute lymfatische leukemie.
In de volksgeneeskunde wordt pastinaak ingezet bij nierziekten, obesitas en ter ondersteuning van het immuunsysteem. De vezels in de pastinaak zorgen voor ondersteuning van het spijsverteringsstelsel en voor een constante bloedsuikerspiegel. Pastinaak bevat ook kalium, dat zorgt voor een constante, lage bloeddruk.

Latijnse naam: 
Pastinaca sativa

Wanneer te verkrijgen: 
september-maart

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,09 mg
Vitamine B6 0,11 mg
Vitamine C 18 mg
Kalium 50 mg
Calcium 50 mg
Fosfor 80 mg
Ijzer 0,7 mg

Bevat ook koper, kalium, mangaan en falcarinol.

Literatuur:

  • Rubatsky VE, et al. Carrots and Related Vegetable Umbelliferae. CABI Publishing. 1999.
  • Zidorn, et al. Polyacetylenes from the Apiaceae vegetables carrot, celery, fennel, parsley, and parsnip and their cytotoxic activities”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 2005, (7): 2518–2523.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.