Pijnboompit

In weerwil van haar naam is de pijnboompit geen pit maar het zaad van de dennenappel. De pijnboompit leent zich goed voor gebruik in salades en als smaakmaker in pesto.

Pijnboompitten zijn een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren die het cholesterolniveau in het bloed laten dalen. Daardoor wordt de kans op hartaanvallen en beroertes verminderd. Bovendien bevat de pijnboompit grote hoeveelheden vitamine E, vitamine K, koper, ijzer en mangaan. Die hebben eveneens een positief effect op het hart- en bloedvatenstelsel.

Zenuwstelsel
Het ijzer in pijnboompitten is goed voor de bloedcirculatie en voor de regulering van het centraal zenuwstelsel. Koper zorgt ervoor dat ijzer goed wordt opgenomen door ons lichaam.

Pijnboompitten bevatten oxidanten die het verouderingsproces vertragen. Vrije radicalen worden op die manier onschadelijk gemaakt.
Betacaroteen en luteïne, die beide in pijnboompitten te vinden zijn, hebben een positief effect op de ogen. Luteïne helpt de ogen UV-licht te filteren waardoor de macula niet beschadigd raakt. 

Smaak
Het eten van pijnboompitten kan bij sommigen een smaakverstoring geven die diverse dagen of zelfs weken kan aanhouden. Deze smaakstoornis doet zich pas een of twee dagen na consumptie voor. Bij iedere hap eten of slok drinken wordt een bittere, soms metaalachtige smaak ervaren. De oorzaak daarvan is niet duidelijk. Zware metalen, een oorzaak van smaakstoornissen, noch pesticidenresidus konden aangetoond worden.

Gemengd
Aan de Universiteit Leiden werd proefondervindelijk vastgesteld dat het probleem alleen optreedt na het nuttigen van pitten van de Chinese Pinus armandii. Deze zijn te herkennen doordat ze wat korter en dikker zijn dan andere soorten. In de handel worden echter vaak meerdere soorten door elkaar gemengd, waardoor het voor smaakverstoringsgevoeligen lastig is consumptie van de veroorzaker te vermijden.

Latijnse naam: 
Pinus spp

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,70 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 57 mcg
Kalium 600 mg
Calcium 25 mg
Magnesium 230 mg
Fosfor 500 mg

Bevat ook vitamine E, vitamine K, ijzer, koper, zink en mangaan.

Literatuur:

  • Lee JW, et al. Selective increase in pinolenic acid (all-cis-5,9,12-18:3) in Korean pine nut oil by crystallization and its effect on LDL-receptor activity. Lipids. 2004 Apr;39(4):383-7.
  • Mostin M. Taste disturbances after pine nut ingestion. European Journal of Emergency Medicine, march 2001 (8): nr. 1, p. 76
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.