Pompoen

De pompoen is familie van de meloen en de komkommer. Samen behoren ze tot de Cucurbitaceae familie. 

De pompoen is in vele vormen, maten en kleuren te verkrijgen maar die hebben allemaal wel een aantal karakteristieken gemeen. 

De schil van de pompoen is hard en stevig waardoor deze moeilijk door te snijden is. Dankzij de schil is de pompoen zo’n zes maanden te bewaren. 

Het vruchtvlees is zoetig en licht korrelig van structuur. Daarnaast bevatten alle soorten pompoenen in het midden van het vruchtvlees een holte met een hoop platte zaden.

Antioxidanten
Recent onderzoek laat zien dat de pompoen bomvol antioxidanten zit die ons lichaam nodig heeft. De pompoen behoort tot een van de groenten met de grootste hoeveelheid caroteen. Niet alleen dit caroteen heeft een werking als antioxidant, ook de grote hoeveelheid vitamine C en het mineraal mangaan dragen hieraan bij. 

Onderzoeken naar het verband tussen het eten van pompoen en ontstekingen zijn vooral in laboratoria en op proefdieren gedaan. Die zien er veelbelovend uit. 

In sommigen van de meer gedetailleerde studies op moleculair niveau wordt er specifiek gekeken naar de cucurbitacine moleculen in de pompoen. Deze moleculen komen ook in groenten uit de Brassicae familie (zoals de broccoli) voor maar ze zijn vernoemd naar de familie waartoe de pompoen behoort, de Cucurbitaceae familie. 

Bitter
Cucurbitacines kunnen ontzettend bitter smaken, wat wordt gezien als een natuurlijk beschermingsmechanisme van planten om zich te beschermen tegen sommigen dieren en micro-organismen. Juist deze ‘giftige’ eigenschappen zorgen ervoor dat genoemde moleculen bij consumptie effectief zijn als antiviraal, antibacterieel en ontstekingsremmend middel.
Pompoen bevat naast mineralen en vitamines ook omega 3-vetzuren in de vorm van alpha-linoleenzuur. Dat heeft een ontstekingsremmende werking.

Biologisch
Door zijn werking als antioxidant en ontstekingsremmer kan de pompoen gezien worden als een groente met kankerwerende eigenschappen. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar de werking van de pompoen bij prostaatkanker, gevolgd door darm-, borst- en longkanker.  Deze onderzoeken laten zien dat stoffen uit de pompoen (zoals cucurbitacines) een antikankerwerking hebben. 

Het is belangrijk om biologische pompoen te kopen. Pompoenen zijn uitermate geschikt om giftige stoffen uit de grond te halen en zo de grond te reinigen voor andere gewassen (pompoen kan dus als ontgifter worden ingezet). Het is aannemelijk dat pompoenen dit ook doen wanneer zij als voedingsmiddel worden gekweekt op grond met daarin bestrijdingsmiddelen.

Latijnse naam: 
Cucurbita pepo

Wanneer te verkrijgen: 
augustus-maart (in de herfst het smakelijkst).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,02 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,06 mg
Vitamine B6 0,11 mg
Vitamine B11 10 mcg
Vitamine C 14 mg
Calcium 20 mg
Fosfor 45 mg
Kalium 380 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Jayaprakasam B, Seeram NP and Nair MG. Anticancer and antiinflammatory activities of cucurbitacins from Cucurbita andreana. Cancer Lett. 2003 Jan 10;189(1):11-16. 2003.
  • Wang DC, Pan HY, Deng XM et al. Cucurbitane and hexanorcucurbitane glycosides from the fruits of Cucurbita pepo cv dayangua. J Asian Nat Prod Res. 2007 Sep-Dec;9(6-8):525-9. 2007.
+1

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.