Rabarber

Rabarber is een groente die eeuwenlang alleen werd gekweekt vanwege de medicinale werking van de wortels. Die hebben een sterk laxerende werking (waarschijnlijk door de stof anthrachinone die in rabarber te vinden is). Pas sinds de 17e eeuw wordt deze groente gekweekt voor consumptie.

De rabarberplant heeft groene, groenrode of rode stengels en grote groene bladeren. De smaak van rabarber is friszuur en de groente wordt vaak verwerkt tot compote. Voor de compote die door de conservenindustrie wordt geproduceerd, worden alleen groene rabarberstengels gebruikt terwijl in de winkel vaak alleen rode rabarber te vinden is.
De meeste rabarber wordt in het voorjaar en in de zomer geteeld en gegeten. 

Vitamines en mineralen
Rabarber bevat vitamine K, de overige vitamines (zoals A en C) zijn in kleine concentraties terug te vinden in rabarber.
Vrijwel alle mineralen zijn te vinden in rabarber maar ook in lage concentraties. Toch kunnen ze door aanwezig te zijn een versterkende werking hebben op elkaar. Kalium, calcium en magnesium zijn in de ‘hoogste’ concentraties aanwezig. 

Oxaalzuur
Rabarber bevat onder andere oxaalzuur. Oxaalzuur belemmert de opname van calcium door het lichaam. De hoeveelheid oxaalzuur in rabarber is echter laag. Het oxaalzuur kan gebonden worden door tijdens de bereiding een theelepel krijt toe te voegen. Hierdoor kan geen calcium worden onttrokken aan het lichaam. De bladeren van rabarber kunnen niet gegeten worden. Deze bevatten giftige concentraties oxaalzuur en glycosiden.

Anti kanker werking
Uit Chinees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de stof amou-emodine die in rabarber te vinden is, een ontstekingsremmende werking geeft aan rabarber.
Hiernaast blijkt uit onderzoek dat rabarber de aanmaak van macrofagen stimuleert, stoffen die belangrijk zijn binnen ons immuunsysteem. Ook zou rabarber volgens verschillende wetenschappers een antikankerwerking hebben.

MMV advies
Rabarber past zowel binnen het Moermandieet als binnen het NTTT dieet. 

Latijnse naam: 
Rheum rhabarbarum

Wanneer te verkrijgen: 
maart-augustus

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine C 10 mg
Kalium 300 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 30 mg
Magnesium 15 mg

Bevat ook ijzer, koper, zink en oxaalzuur.

Literatuur:

  • Dregus M, Engel KH. Volatile constituents of uncooked rhubarb (Rheum rhabarbarum L.) stalks.J Agric Food Chem. 2003 Oct 22;51(22):6530-6.
  • Hu B. et al. Aloe-emodin from rhubarb (Rheum rhabarbarum) inhibits lipopolysaccharide-induced inflammatory responses in RAW264.7 macrophages. J Ethnopharmacol. 2014 May 14;153(3):846-53. doi: 10.1016/j.jep.2014.03.059.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.