Rode kool

Rode kool is een van de oudste koolsoorten en een oerhollandse groente. Vooral gestoofd met appeltjes laat rode kool zich prima smaken maar ook rauw verwerkt in een salade.
Rode kool behoort, net zoals de bloemkool en broccoli, tot de brassicafamilie.

Gezond
Net als alle andere koolsoorten is rode kool ontzettend gezond, nog gezonder dan groene kool. Dit komt door de concentratie anthocyanidinen die in rode kool te vinden zijn. Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Er bestaan diverse aanwijzingen dat de anthocyanidinen niet alleen antioxidanten zijn, maar ook dat ze een gevarieerde rol kunnen spelen bij het tegengaan van kanker. Zo leidt het toedienen van sommige anthocyanidinen aan ge├»soleerde, in het laboratorium gekweekte tumorcellen tot het stoppen van de aanmaak van DNA en dus van de celgroei, uitmondend in apoptose (celdood).

Bij kalkophoping
Anthocyanidine zorgt ook voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten waardoor de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat anthocyaan de kalkophoping in bloedvaten in tien tot twaalf weken kan reduceren tot nul. Anthocyanidinen hebben ook een ontstekingsremmende werking.
De anthocyanidinen die in rode kool te vinden zijn, worden het beste door het menselijk lichaam opgenomen.
Naast anthocyanidinen is ook vitamine C in veel grotere hoeveelheden in rode kool dan in groene kool te vinden, zo’n zes tot achtmaal meer. 

Ontgiften
Elke koolsoort bevat glucosinolaten die ons lichaam beschermen tegen kanker. Rode kool bevat het glucosinolaat glucoraphanin. Het lichaam zet deze glucosinolaten om in isothiocyanaten. 
Glycosinolaten zorgen ervoor dat er verschillende mechanismes in ons lichaam in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen tegen kanker. In sommige gevallen helpt deze stof ontstekingsreacties te reguleren door de activiteit van moleculen te veranderen.

In andere gevallen zorgt het ervoor dat het ons lichaam helpt om te ontgiften zodat er minder toxische stoffen in onze cellen terecht komen. Een Poolse studie laat zien dat vrouwen die grote hoeveelheden kool (vier keer per week een portie) consumeerden een aanzienlijk lagere kans op borstkanker hadden.
Een recente studie laat zien dat de voorkeur voor consumptie gaat naar rauwe of kort gestoomde kool tegenover lang bereide kool. De lang gekookte kool verliest door zijn bereiding zijn antikankerwerking. Ook het gebruik van de magnetron zorgt voor een mindere werking van de voedingsstoffen en wordt daarom afgeraden. 

Latijnse naam: 
Brassica oleracea convar. capitata var. rubra

Wanneer te verkrijgen: 
juni-november

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,15 mg
Vitamine B11 24 mcg
Vitamine C 55 mg
Kalium 250 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 30 mg
Magnesium 20 mg

Bevat ook ijzer, koper, zink en anthocyanidinen.

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Kushad MM, Brown AF, Kurilich AC, et al. Variation of glucosinolates in vegetable crops of Brassica oleracea. J Agric Food Chem 1999 Apr;47(4):1541-8. 1999. PMID:13320.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.