Rucola

Rucola is een langwerpig slablad met een notige en ietwat peperige smaak. Het groeit net als het paardenbloemblad laag aan de grond.

Kruisbloemen
Rucola behoort samen met bloemkool, boerenkool, broccoli, spruitjes, Chinese kool, radijs en koolrabi tot de kruisbloemenfamilie. Alle groenten uit deze familie verkleinen de kans op kanker. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de chemische verbinding I3C, die in grote hoeveelheden te vinden is in groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes.

Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat I3C de ontgiftingsenzymen in ons lichaam stimuleert. Ook wordt gedacht dat het genen reguleert die van belang zijn voor de besturing van allerlei celprocessen. De kerneigenschap van I3C lijkt de gunstige invloed die het heeft op het omzetten van oestrogeen, een hormoon dat kanker kan veroorzaken wanneer het lichaam er niet mee om weet te gaan.
Ook bevat rucola, net zoals alle groenten uit de kruisbloemenfamilie, glucosinolaten die de kans op borst-, prostaat-, long-, darm-, en pancreaskanker doet verkleinen.

Sterke botten
Rucola zit boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines zoals kalium, magnesium, mangaan, vitamine C en vitamine K. Vitamine K is niet alleen nodig voor sterke botten maar het zorgt er ook voor dat het lichaam calcium efficienter absorbeert. Vitamine K wordt daarnaast ingezet om beschadiging van neuronen in de hersenen te herstellen bij Alzheimerpatiënten.
Aan de donkere kleur van rucola is te zien dat deze sla een uitstekende bron is van chlorofyl, een stof die helpt het bloed te zuiveren maar ook voorkomt dat DNA en lever kunnen beschadigen als gevolg van aflatoxinen, een stof die soms voor komt in mais en pindaproducten.

Latijnse naam: 
Eruca sativa

Wanneer te verkrijgen: 
april-november

Vitamines en mineralen:

Per 100 g vers
Vitamine A 0,20 mg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Vitamine B6 0,06 mg
Vitamine B11 35 mcg
Vitamine C 15 mg
Kalium 220 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 35 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook mangaan, chlorofyl en vitamine K.

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Steinbercher A et al. Dietary glucosinolate intake and risk of prostate cancer in the EPIC-Heidelberg cohort study. Int J Cancer. 2009 Nov 1;125(9):2179-86. doi: 10.1002/ijc.24555.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.