Sinaasappel

De sinaasappel, ook wel appelsien genoemd, is de vrucht van de sinaasappelboom, die tot het geslacht citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel (Citrus aurantium). 

De boom werd vroeger in koudere klimaatgebieden in een overwinteringsvertrek gehouden, dat daaraan de naam oranjerie ontleent. 

Oranje
De sinaasappel wordt in Nederland en Vlaanderen vaak uit Spanje geïmporteerd. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Er zijn verschillende soorten, zoals de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Aan de boom zijn ze allemaal geelgroen van kleur die door de nachtelijke kou veranderd in oranje. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. 

In de schil
In recent wetenschappelijk onderzoek worden de gezondheidsbevorderende effecten van de sinaasappel gekoppeld aan verschillende fytonutriënten. Onder deze fytonutriënten vallen zogenaamde citrus flavonoïden, zuren en polyfenolen. Deze fytonutriënten in combinatie met de vitamine C die sinaasappels bevatten, geven de vrucht zijn antioxidantele werking. 
De belangrijkste fytonutriënt herperidine helpt de bloeddruk en het cholesterolniveau verlagen en heeft een sterk ontstekingsremmende werking. Dit fytonutriënt wordt in hoge concentraties in de schil en het witte pulp van de sinaasappel gevonden. Het is dus van belang om biologische sinaasappelen te consumeren en hier niet alleen sap van te persen omdat dan de schil en witte pulp verloren gaat.

Vitamine C
Sinaasappels bevatten zeer veel vitamine C. Vitamine C is een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis en de ontwikkeling van kanker. 
Hiernaast voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen waardoor het zich aan de vaatwanden hecht en schade aanbrengt. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie vitamine C hoger is maar deze bevatten geen fytonutriënten.

Limonoïde
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er in sinaasappels een unieke stof is te vinden genaamd limonoïde. Limonoïde helpt verschillende kankersoorten aan te vallen waaronder mond-, huid-, long-, borst-, maag- en darmkanker. Het voordeel aan limonoïde is dat het veel langer in het lichaam aanwezig blijft dan bijvoorbeeld phenolen uit groene thee en chocolade.
Op dit moment lopen er onderzoeken die moeten uitwijzen of limonoïde in verband kan worden gebracht met verlaging van het cholesterol. Labresultaten wijzen namelijk uit dat menselijke levercellen minder apo B produceren wanneer ze zijn blootgesteld aan limonoïde. Apo B is een proteïne dat behoort tot de LDL (slechte) cholesterol molecuul, meer apo B zorgt voor meer LDL cholesterol moleculen.

Overdag eten
Naast deze stoffen bevat de vrucht ook pectine. Dit zorgt ervoor dat de eetlust wordt verminderd en het heeft tevens een cholesterolverlagende werking. Sinaasappels kunnen het beste overdag worden gegeten. Fruit werkt stimulerend en kan de nachtrust beïnvloeden. 
Niet-biologische sinaasappels bevatten een hoog gehalte aan schadelijke bestrijdingsmiddelen. Het is aan te raden om de schil van deze sinaasappelen niet te eten.

Latijnse naam: 
Citrus sinensis

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine B11 20 mcg
Vitamine C 50 mg
Kalium 170 mg
Calcium 40 mg
Fosfor 25 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, mangaan, koper en zink.

Literatuur:

  • Galati EM, Trovato A, Kirjavainen S, et al. Biological effects of hesperidin, a Citrus flavonoid. (Note III): antihypertensive and diuretic activity in rat. Farmaco 1996 Mar;51(3):219-21. 1996. PMID:13060.
  • Ogata S, Miyake Y, Yamamoto K, et al. Apoptosis induced by the flavonoid from lemon fruit (Citrus limon BURM. f.) and its metabolites in HL-60 cells. Biosci Biotechnol Biochem 2000 May;64(5):1075-8. 2000. PMID:13120
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.