Spinazie

Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Deze groente behoort tot dezelfde familie als snijbiet en de rode biet. Het is een donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. 
Spinazie is rijk aan vitamine A, chlorofyl, zwavel, chloor, silicium, kalium, calcium, fosfor, natrium, magnesium, bètacaroteen en jodium, maar bevat minder ijzer dan vaak wordt gedacht.

Extracten
Wetenschappers hebben meer dan twaalf verschillende flavonoïden geïdentificeerd in spinazie. Deze flavonoïden hebben allemaal een ontstekingsremmende en antikankerwerking. Met name de antikankerwerking heeft vooral veel aandacht onder wetenschappers. Op dit moment worden er speciale spinazie-extracten ontwikkeld om te testen in het laboratorium. Deze extracten laten zien dat spinazie celdeling van maagkankercellen vertraagt. In proefdieronderzoek laat het extract zien dat het de kans op huidkanker verkleint.

Prostaatkanker
Recent wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen prostaatkanker en inname van groente laat zien dat spinazie significant beschermt tegen een vorm van agressieve prostaatkanker (stadium III of IV).
Hiernaast is ook de stof glycoglycerolipide te vinden in spinazie. Dit zijn vet gerelateerde moleculen in het membraan van lichtgevoelige delen in een plant. Deze moleculen zijn onmisbaar in het fotosynthese proces. Laboratorium onderzoek toont aan dat de glycoglycerolipiden in spinazie de slijmvliezen van organen in het verteringsstelsel kunnen beschermen tegen beschadigingen door ontstekingen. De vorming van ontstekingen is een risicofactor voor de vorming van kankercellen. 

Bloeddruk
Spinazie is een goede bron van vitamine E, A en C. Uit recent onderzoek is gebleken dat spinazie die er vers uitziet (dus zonder donkere plekken) een hogere concentratie vitamine C bevat dan spinazie die er minder groen en vers uitziet. Dit zou komen doordat grotere hoeveelheden vitamine C de zuurstofgevoelige fytonutriënten beschermen in het spinazieblad, waardoor de bladeren er verser en smakelijker uitzien.
Hiernaast bevat spinazie de mineralen mangaan, zink en selenium. Deze mineralen in spinazie zorgen ervoor dat onze bloedvaten beschermd worden tegen oxidatieve stress en hoge bloeddruk. De verlaging van de bloeddruk ligt hoogstwaarschijnlijk niet alleen aan bovengenoemde mineralen maar ook aan de aanwezigheid van peptiden in spinazie. Peptiden zijn kleine stukjes proteïnen. Wetenschappers hebben ontdekt dat verschillende peptiden in spinazie de bloeddruk verlagen door een enzyme te blokkeren.

Spinazie is ook goed voor de ogen. Dit komt vooral door de carotenen luteïne en zeaxanthine die een positief effect hebben op het netvlies en de macula.

Kort verwarmen
Het is aan te raden om spinazie kort (ongeveer 1 minuut) te verwarmen zodat het het hoge gehalte aan oxaalzuur (dit zuur heeft een laxerende werking) in de spinazie niet verloren gaat en andere voedingsstoffen niet aangetast worden. 
Spinazie bevat nitraat. Nitraat is niet direct een gevaar voor de gezondheid, het risico ligt meer in het feit dat het lichaam nitraat kan omzetten in nitriet. Door het bewaren, bereiden of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet is sneller schadelijk. Nitriet kan weer omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen. Nitraatrijke gekookte groenten opwarmen is beslist af te raden, omdat juist bij het langzaam afkoelen, te warm bewaren en opnieuw opwarmen het nitraat kan worden omgezet in nitriet.

Latijnse naam: 
Spinacia oleracea

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,80 mg
Vitamine B1 0,11 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Vitamine B6 0,20 mg
Vitamine B11 70 mcg
Vitamine C 52 mg
Calcium 120 mg
Fosfor 55 mg
Kalium 650 mg
Magnesium 45 mg
Ijzer 4,1 mg

Bevat ook koper, mangaan, selenium en zink.

Literatuur:

  • Edenharder R, Keller G, Platt KL, Unger KK. Isolation and characterization of structurally novel antimutagenic flavonoids from spinach (Spinacia oleracea). J Agric Food Chem 2001 Jun;49(6):2767-73. 2001. PMID:12950.
  • Yang Y, Marczak ED, Yokoo M, Usui H, Yoshikawa M. Isolation and antihypertensive effect of angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptides from spinach Rubisco. J Agric Food Chem. Aug 13;51(17):4897-902. 2003.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.