Ui

MMV AANRADER

In elke keuken ter wereld wordt deze smaakmaker gebruikt. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en smaken. We hebben het over de ui. 

De ui behoort, net als prei en knoflook, tot de familie van de lelie. De ui is rijk aan polyfenolen, flavonoïden en zwavelhoudende stoffen. Deze stoffen geven de ui zijn unieke geur en smaak en bezorgen hem ook vele gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Buitenste lagen
De totale hoeveelheid polyfenolen in de ui is boven verwachting hoog. Deze gigantische hoeveelheid is niet alleen groter dan in ‘familieleden’ zoals prei en knoflook maar ook groter dan in tomaten, wortelen en rode paprika. Alleen de groenten artisjok, peterselie, spruitjes, sjalot, broccoli en bleekselderij bevatten meer polyfenolen.
Binnen de polyfenolen bevatten uien ontzettend veel flavonoïden. Vooral het flavonoïde quercetine is in de ui goed vertegenwoordigd.
Uit recent onderzoek is gebleken dat de hoogste concentratie van deze stoffen is te vinden in de buitenste lagen van de ui. Het is dus aan te raden om bij het pellen van de ui alleen de buitenste ‘papieren’ schil weg te halen.

Botten
Proefdieronderzoek laat zien dat uien:

  • een antistollende werking hebben
  • het cholesterolniveau kunnen verlagen
  • het celmembraam van rode bloedcellen verbeteren
  • hart en bloedvaten beschermen.

De ui heeft ook een positief effect op onze botten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat postmenopausale vrouwen die minstens een keer per dag uien aan het menu toevoegen, een kleinere kans hebben op een heupfractuur doordat uien de botdichtheid ondersteunen.

Ontstekingsremmend 
Hoewel de ui niet zo diepgaand onderzocht is op zijn ontstekingsremmende eigenschappen als knoflook, hebben alle planten uit de alliumfamilie deze eigenschap. Het dagelijks toevoegen van ui, knoflook of prei aan de maaltijd zorgt voor een verlaagd risico op vrijwel alle kankersoorten. Wanneer deze groenten een aantal keren per week wordt gegeten, verlagen ze het risico op strottenhoofd-, darm- en eierstokkanker.

Hoogstwaarschijnlijk spelen de zwavelhoudende stoffen hierin een grote rol. Deze stoffen beïnvloeden cellen om zich te beschermen tegen oxidatieve stress. Onder andere omstandigheden zorgen ze ervoor dat celdood wordt geactiveerd.
Rauwe ui past prima in een chemokuurondersteunend dieet.

De ui heeft ook een antibacteriële werking dankzij de zwavelhoudende stoffen in combinatie met de hoge concentratie quercetine. Dit positieve effect geldt vooral voor de mond (tegen vorming van gaatjes en ontstekingen aan het tandvlees). 

MMV advies
Het regelmatige gebruik van ui wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Allium cepa

Wanneer te verkrijgen: 
mei-oktober (uit de volle grond).

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,13 mg
Vitamine B11 10 mcg
Vitamine C 6,5 mg
Kalium 175 mg
Calcium 30 mg
Fosfor 42 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook ijzer, koper, quercetine en zink.

Literatuur:

  • Dorant E, van den Brandt PA, Goldbohm RA. A prospective cohort study on the relationship between onion and leek consumption, garlic supplement use and the risk of colorectal carcinoma in The Netherlands. Carcinogenesis 1996 Mar;17(3):477-84. 1996. PMID:13660.
  • Fukushima S, Takada N, Hori T, Wanibuchi H. Cancer prevention by organosulfur compounds from garlic and onion. J Cell Biochem Suppl 1997;27:100-5. 1997. PMID:13650.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.