Watermeloen

De watermeloen is familie van de pompoen en komkommer en dankt zijn naam aan zijn extreem waterrijke vruchtvlees dat voor zo’n 95 procent uit water bestaat. 
Watermeloenen hebben een groen gevlamde schil, rood vruchtvlees en zwarte zaadjes. De meloen kan rond of ovaal zijn en varieert in gewicht tussen een pond en vijfenveertig kilogram!

Zaadloos
Er bestaan ook zaadloze watermeloenen. Men heeft vaak als beeld dat dit komt door genetische manipulatie, maar zaadloze watermeloenen zijn het resultaat van hybridisatie (het combineren van rassen).

De meeste rode vruchten of groenten krijgen hun kleur van anthocyanidinen, de watermeloen krijgt die van lycopeen. Na de tomaat bevat de watermeloen de hoogste concentratie lycopeen van alle gewassen.
Lycopeen is een caroteen dat vooral belangrijk is voor een gezond hart en gezonde bloedvaten én voor het verminderen van de kans op bepaalde soorten kanker (zoals prostaatkanker). Het heeft een ontstekingsremmende werking en neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam. Het lycopeengehalte in de watermeloen wordt hoger naarmate de watermeloen rijpt.

Ontstekingsremmend
Cucurbitacine E is een ander ontstekingsremmend fytonutriënt in de watermeloen. Net zoals lycopeen blokkeert het de activiteit van enzymen en neutraliseert het moleculen. 
Hiernaast is ook betacaroteen te vinden in de watermeloen, de concentratie hiervan stijgt ook naarmate de watermeloen rijpt.
Verder bevat de watermeloen een flinke hoeveelheid vitamine C.

Unieke stof
Een unieke stof in watermeloen is het aminozuur citrulline. Citrulline wordt door onze nieren (en andere organen en systemen in ons lichaam) omgezet in arginine, een ander aminozuur. 
Een enzym genaamd stikstofmonoxide synthase neemt het aminozuur arginine op en gebruikt het om kleine gasmoleculen, genaamd stikstofmonoxide, te produceren die de spieren ontspant. Wanneer deze spieren ontspannen, kunnen bloedvaten ontspannen waardoor de bloeddruk daalt.
De concentratie in watermeloen is niet hoog genoeg om direct als bloeddrukverlagend middel te werken maar uit onderzoek blijkt dat het consumeren van watermeloen het hart- en vaatsysteem ondersteunt.

De zaden van de watermeloen bevatten een lage concentratie zink en ijzer die gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.

Latijnse naam: 
Citrullus lanatus

Wanneer te verkrijgen: 
juli-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,02 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,97 mg
Vitamine B11 1 mcg
Vitamine C 6 mg
Kalium 160 mg
Calcium 10 mg
Fosfor 10 mg
Ijzer 0,4 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook lycopeen en citrulline.

Literatuur:

  • Abdelwahab SI, Hassan LEA, Sirat HM et al. Anti-inflammatory activities of cucurbitacin E isolated from Citrullus lanatus var. citroides: Role of reactive nitrogen species and cyclooxygenase enzyme inhibition. Fitoterapia, Volume 82, Issue 8, December 2011, Pages 1190-1197.
  • Collins JK, Wu G, Perkins-Veazie P et al. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition, Volume 23, Issue 3, March 2007, Pages 261-266.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.