Zeekraal

MMV AANRADER

Zeekraal is een geslacht van zout verdragende vetplanten en groeit langs de Noordzeekust in Nederland, in zoutmoerassen en op stranden in de Verenigde Staten en Europa. In Nederland groeit er nog maar weinig wilde zeekraal op de schorren doordat het getij is veranderd na de aanleg van de Deltawerken. Zeekraal die in Nederland verkocht wordt, is óf geteeld, óf afkomstig uit landen als Frankrijk, Israël en Mexico.
Er is geen andere groente die zo goed tegen zoute omstandigheden kan.

Zeekraal wordt alleen als jonge plant gegeten en lijkt qua structuur op jonge spinaziestengels. De smaak is zilt.

Mineralen
Zeekraal is rijk aan mineralen zoals natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor, ijzer, zink, mangaan en koper.
Wetenschappenlijk onderzoek uit 2009 laat zien dat een extract van zeekraal een remmende werking heeft op darmkankercellen. De stof polysachariden in zeekraal stimuleert apoptose (dood van de kankercellen). Ook de stoffen isorhamnetine 3-capital O, cyrillide-beta-d-glucoside en quercetine 3-O-beta-d-glucoside in zeekraal laten in wetenschappelijk onderzoek zien dat deze groente een antikankerwerking heeft. 

Obesitas
Koreaans wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het eten van zeekraal de bloedsuikerspiegel reguleert en het lipoproteïne niveau laat dalen. Volgens de betreffende wetenschappers blijkt uit dit proefdieronderzoek dat zeekraal een positief effect kan hebben op diabetici en op mensen met obesitas (het vermindert het vet rondom de organen).

Zeekraal blijkt ook een antibacteriële werking te hebben en het immuunsysteem te ondersteunen. 

Wie de voedingswaarde zoveel mogelijk wil behouden, moet zeekraal niet koken maar rauw in een salade verwerken.

MMV advies
Het regelmatige gebruik van zeekraal wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Salicornia europaea

Wanneer te verkrijgen: 
mei-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine C 3 mg
Natrium 870 mg
Kalium 50 mg
Calcium 150 mg
Fosfor 80 mg
Ijzer 2,2 mg
Magnesium 110 mg

Bevat ook koper, zink en mangaan.

Literatuur:

  • Park SH et al. Salicornia herbacea prevents high fat diet-induced hyperglycemia and hyperlipidemia in ICR mice. Arch Pharm Res. 2006 Mar;29(3):256-64.
  • Ryu DS et al. Anti-proliferative effect of polysaccharides from Salicornia herbacea on induction of G2/M arrest and apoptosis in human colon cancer cells. J Microbiol Biotechnol. 2009 Nov;19(11):1482-9.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.