Zout (keltisch zeezout en himalayazout)

Moermandieet
Keltisch zeezout en Himalayazout zijn beide toegestaan binnen het Moermandieet, maar wel zeer beperkt. Dokter Moerman zei altijd: ‘maximaal zoveel zout als je tussen duim en wijsvinger kunt vasthouden per dag.’  Tafelzout of keukenzout is niet toegestaan binnen het Moermandieet. 

NTTT-dieet
Binnen het NTTT-dieet zijn zeezout en himalayazout ook zeer beperkt toegestaan.  Een goed alternatief is Kaliumzout, dit bestaat uit kaliumchloride en bevat dus geen natriumchloride. (Voor mensen met nierproblemen en voor mensen die plastabletten of ACE-remmers gebruiken kan kaliumzout alleen gebruikt worden na overleg met een arts.) Ook Herbamare en vooral LoSalt zijn goede alternatieven, die weliswaar nog wel natriumchloride bevatten, maar in een veel lagere concentratie. 

Achtergrondinformatie
Zout is een eeuwenoude smaakmaker die niet meer weg te denken is uit de hedendaagse voedingsmiddelen. Er zijn verschillende soorten zout. De meest gebruikte (en goedkoopste) soort is tafelzout of keukenzout. Dit is een bewerkte (geraffineerde) steenzout, dat bestaat uit natriumchloride, anti-klontermiddel en toegevoegd jodium.
Zeezout wordt gewonnen door zeewater in te dampen. Het heeft een andere smaak en werking dan keukenzout. Het wordt niet bewerkt, en bevat naast natriumchloride ook magnesiumchloride, natriumsulfaat, calciumchloride en magnesiumbromide.  
Himalayazout is evenals tafelzout steenzout, dat wordt gewonnen uit oude steenlagen of mijnen. Himalayazout wordt ook niet bewerkt en bevat, evenals keltisch zeezout nog andere mineralen en spoorelementen, wel in een iets andere verhouding dan keltisch zeezout. 

Voedingsstoffen en werking
Het belangrijkste bestanddeel van zout is natrium. Voor onze gezondheid is de verhouding tussen kalium en natrium heel belangrijk. In ons lichaam bevindt kalium zich hoofdzakelijk in de cellen, terwijl natrium in de vloeistof tussen de cellen voorkomt. Gezond weefsel bevat ongeveer 250 mg kalium per 100 gram weefsel. Jong kankerweefsel bevat nog ongeveer 50 mg kalium per 100 gram weefsel, terwijl langer bestaand kankerweefsel nagenoeg geen kalium meer bevat. Bij dit kankerweefsel is alle kalium uit de cellen “gespoeld” en is er natrium voor in de plaats gekomen.

Dit gebeurt ook met cellen die niet de beschikking hebben over een goede celademhaling en in het algemeen bij gedegenereerde cellen. Kalium is voor de cel onontbeerlijk omdat cellen alleen met behulp van deze stof zuurstof uit het bloed kunnen opnemen. 

Een van de eerste tekenen van ontsporing van de celstofwisseling is het uitspoelen van kaliumzouten uit de cel. Bij de behandeling van kanker spelen groenten en fruit in de visie van MMV een belangrijke rol. Alle fruit en groenten bevatten namelijk veel meer kalium dan natrium, wel zes tot honderd maal zoveel. Bovendien is dit kalium aan zeer veel verschillende zuren gebonden, waardoor het beter in de cel kan worden opgenomen. Bepaalde zuren zijn betrokken bij de stofwisseling in de cel en slepen dan het daaraan gebonden mineraal automatisch de cel mee in. Omdat elke fruit- en groentensoort zijn eigen zuren heeft die de smaak bepalen, is het voor een gevarieerde zuurvoorziening ook gewenst dat men gevarieerd fruit en groenten eet, zo mogelijk rauw. Door verhitting  (koken) worden de aanwezige enzymen onwerkzaam. Die enzymen spelen een cruciale rol bij de behandeling van kanker.

Door weinig zout te gebruiken maar juist veel fruit en rauwe groenten te eten, wordt het kaliumgebrek in de zieke cellen hersteld. De cel gaat daardoor beter ademen, dat wil zeggen meer zuurstof gebruiken waardoor ze weer een gezonde cel wordt.

Dat betekent niet dat we helemaal geen natrium nodig hebben. Ons lichaam heeft natrium nodig om de vochtbalans op peil te houden. Daarnaast zorgt het voor het goed functioneren van onze spieren en hersenen. Mensen die te weinig natrium in hun lichaam hebben, hebben een grotere kans op hartziekten.  Maar zowel het Moermandieet als het NTTT dieet biedt voldoende natrium aan middels de voeding die hierin gehanteerd wordt. 

Keltisch zeezout
Wie kiest voor het gebruik van ongeraffineerd zout kan het beste voor Keltisch zeezout kiezen, ook wel sel gris (grijs zout) genaamd. Keltisch zeezout is ongeraffineerd, onbewerkt en ongewassen. Ongewassen is erg belangrijk, omdat wanneer het zout gewassen wordt het mineraal magnesium verloren gaat. Keltisch zeezout is rijk aan mineralen en spoorelementen (zo’n 92!). Van alle zouten heeft keltisch zeezout het laagste gehalte natriumchloride, hierdoor is het het zachtste zeezout ter wereld. 

Keltisch zeezout bevat ook jodium. Te weinig jodium in het lichaam kan tot oedeem, zwellingen, droge huid, haaruitval, geheugenverlies, vermoeidheid, slaperigheid en verlies van spierweefsel leiden maar teveel jodium is net zo slecht. Het lichaam reageert op een jodiumtekort door een gewichtstoename. Het lichaam probeert vocht vast te houden zodat er een kleine reserve aan jodium kan worden aangemaakt. Wanneer iemand jodiumrijk voedsel gaat eten dan verdwijnen de vochtopeenhopingen en kan de persoon kilo´s lichter worden. Teveel jodium eten kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. Daarnaast kan het leiden tot een overactieve schildklier. Jodium moet daarom in lage dosis worden genomen. Wie ervoor kiest helemaal geen zout te eten, moet dus in de gaten houden wel voldoende jodium binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld via zeewier, zeekraal, supplementen en ook brood. 

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.