• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 1
Uitzicht 3 2025 Voed jezelf (met de natuur) 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • Niet-Toxische Tumor Therapie
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Voedingsmiddelen / Zuurkool

Zuurkool

Zuurkool wordt verkregen door fijngesneden witte kool te fermenteren met melkzuurbacteriën. Het bevat veel vitamine C en B.

Zuurkool kan gezien worden als een product dat al ‘voorverteerd’ is. Door de fermentatie zijn proteïnen, koolhydraten en vetten getransformeerd in kleinere moleculen, waardoor deze makkelijker te verteren zijn. Ook bevat zuurkool ‘vriendelijke’ bacteriën zoals melkzuren (varianten van bijvoorbeeld lactobacillus) die een gezonde darmflora kunnen ondersteunen.

Lactobacillen produceren bovendien B-vitamines en boterzuur. Ze helpen om voedingsstoffen uit je eten te halen die vooral nuttig zijn bij het absorberen van melkproducten.

Rauw
Zuurkool moet rauw zijn, niet gepasteuriseerd en net als bij andere gefermenteerde groenten mag er bij de productie geen azijn zijn gebruikt.

Keis voor biologische zuurkool (EKO-keurmerk).

Instructiefilm
Klik hier voor een instructiefilm over het zelf maken van zuurkool.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

Per 100 g
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 9 mcg
Vitamine C 25 mg
Natrium 600 mg
Kalium 210 mg
Calcium 60 mg
Fosfor 30 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Kusznierewicz, B, Bartoszek A., Wolska, L et al. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities, and proteins. LWT Food Science and Technology 2008, 41, 1-9. 2008.
  • Voorrips LE, Goldbohm RA, et al. Vegetable and fruit consumption and risks of colon and rectal cancer in a prospective cohort study: The Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer. Am J Epidemiol. 2000 Dec 1;152(11):1081-92. 2000. PMID:11117618.

 

Zuurkool 3

Voedingsadvies MMV

Bij kanker
in behandeling
Bij kanker
in remissie
Preventief

Uitleg

  • Toegestaan
  • Aanbevolen
  • Incidenteel toegestaan
  • Niet toegestaan
  • Onbekend

Met vragen over voeding kunt u als lid van MMV terecht bij het voedingsspreekuur. Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. 06-57574461.

Recepten met Zuurkool

Smoothie met kiemen 4

Smoothie met kiemen

Zuurkool met ananas 5

Zuurkool met ananas

Alle recepten

Advertenties

De Roode Roos 6
Tradeline 7
Lamberts Health Benefits 8

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok