Voedingsmiddelenkaart voor € 0,70 te koop in webshop

Met de bezorging van de vorige Uitzicht werd onlangs een handige voedingsmiddelenkaart meegeleverd. Het cadeau werd enthousiast ontvangen door leden en niet-leden. De MMV biedt de kaart daarom nu ook los in de webshop aan.

Met de lijst, waar meer dan 200 voedingsmiddelen op staan, kan je in één oogopslag  zien of een voedingsmiddel past binnen het dieet dat je volgt. En of het een ‘aanrader’ is, ‘toegestaan’ of ‘niet’ of slechts ‘beperkt toegestaan’. En dit onderverdeeld in vier eetpatronen: het Moermandieet en de dieetrichtlijnen van de Niet Toxische Tumor Therapie (NTTT) uitgesplitst naar de situatie bij kanker, bij kanker in remissie en preventief. Om gezond te blijven dus.

Op de Facebookgroep ‘Eten volgens Moerman’ reageren tientallen mensen met veel enthousiaste woorden en emoticons. ‘Fantastisch!’ ‘Heel erg blij mee!’ ‘Heel overzichtelijk. Handig voor in de keuken en bij het boodschappen doen.’ En: ‘Ik ging gelijk naar mijn voorraadkast en daar mag nog wel wat uit. Gelukkig is er een Voedselbank waar ik houdbare producten naar toe mag brengen.’

Het idee van de voedingsmiddelenkaart kwam van Erna Ramstijn die de lijst maakte om het boodschappen doen te vergemakkelijken. ‘Wij nemen ‘m altijd mee als we boodschappen gaan doen. Als je iets onverwacht wilt kopen, kan je gelijk checken of dat verstandig is.’ Zij mailde het idee naar de redactie van Uitzicht en vandaaruit werd het idee opgepakt door het bestuur en het centraal bureau in de persoon van Elke Versluis die er voortvarend mee aan de slag ging. Er is overigens een foutje in geslopen, zegt MMV-voorzitter Marlie Hillekens. Bij sesamzaad staat het advies op ‘niet toegestaan’, maar dit moet zijn ‘wel toegestaan’. Het verbod betrof de ‘sesamolie’ die per abuis uit de drukproef verdween.

Gekrakeel over voeding

Om discussie over de gezondheidswaarde van voeding te voorkomen, hanteert de MMV sinds 2018 twee voedingsrichtlijnen: Moermandieet en Niet-Toxische Tumor Therapie. ‘Daarvoor was soms gekrakeel over voeding’, weet voorzitter Marlie Hillekens. Het ging dan tussen aanhangers van het oorspronkelijke dieet van Moerman, en mensen die dat dieet wilden moderniseren. Met de aanpassing van de voedingsmiddelenlijst met aparte kolommen voor ‘Moermandieet’ en ‘Niet-Toxische Tumor Therapie’ laten we beide visies intact en is de discussie verstomd. De angel is eruit. De voedingsmiddelenlijst respecteert beide zienswijzen en laat mensen de keus: wil ik het klassieke Moermandieet volgen of volg ik de richtlijnen van de NTTT? Ik ben ook blij met de preventieve voedingsmiddelenlijn; voorkomen is immers beter dan genezen.’

Wie meer wil weten over de achtergronden van de aanbevelingen kan terecht op de voedingsmiddelenlijst op de website van MMV. Hier is op basis van wetenschappelijke literatuur beschreven waarop de aanbevelingen zijn gebaseerd.

Ook voor niet leden

Ook niet-leden kunnen profiteren van de voedingsmiddelenkaart. MMV biedt de kaart te koop aan voor 2,62 (incl. verzending). Maar je krijgt ‘m ook cadeau bij een lidmaatschap op MMV. Voor 2,92 euro per maand ben je al lid, ontvang je tien keer het blad Uitzicht en profiteer je van verschillende voordelen, zoals hoge kortingen op producten en diensten.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug