2017 – Uitzicht 9

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud van Uitzicht 9-2017

  • Als Joke Goudriaan (54) eind 2013 de diagnose “hersentumor” krijgt, heeft de oncoloog de eerste chemokuur al ingepland. “Ik verbaasde me over het gemak waarmee hij deze ingrijpende beslissing voor mij nam.” Ze vraagt bedenktijd. Daarna wijkt ze uit naar de Helioskliniek in het Duitse Hüls waar ze chemokuren volgt, aangevuld met hyperthermie. Ook past ze haar voeding aan.
  • Uit de rubriek In de media: “Dokken of doodgaan”, vatte presentator Rick Nieman in het tv-programma De Haagse Lobby (WNL, 19 oktober) het probleem samen van de onbetaalbaarheid van de jongste generatie medicijnen. Politiek en industrie voeren hierover een medogenloze strijd. Let wel: over de rug van patiënten. Nieman verwacht dat de nieuwe minister “een hele kluif gaat krijgen” aan dit hoofdpijndossier.
  • Vitamine C, of ascorbinezuur, neemt in de Moermantherapie een belangrijke plaats in. MMV-voedingsdeskundige dr. Hans Stoop verwacht dat deze vitamine ook binnen de reguliere geneeskunde een steeds prominentere plek zal krijgen. Wat is het belang van vitamine C bij kanker? Hoe is het belang van deze vitamine – die wij zelf niet aanmaken – te verklaren?
  • Ex-borstkankerpatiënte Ida Sonneveld had een te lage schildklierwaarde. De orthomoleculaire diëtiste die ze raadpleegde, adviseerde jodiumdruppels. Langzaam maar zeker stijgt nu haar schildklierwaarde weer, zonder dat ze daarvoor medicijnen slikt. “Bijzonder”, vindt haar huisarts en natuurlijk vertelt ze dan over de jodiumdruppels. Daar reageert hij niet op, maar hij heeft het ondertussen wel gehoord.
  • Vanaf volgend jaar wordt een regel van kracht die integrale artsen discrimineert. Integrale geneeskunde komt hierdoor verder onder druk te staan. ‘Onze’ NTTT-artsen aan het woord.
  • Columniste Gerda Schapers: Tijdens de basisopleiding leren artsen veel over arts-patiënt-communicatie, zij kunnen dat ook prima toepassen, maar tijdens hun opleiding in het ziekenhuis leren ze dat weer af.
  • Kruidenexpert Marry Foelkel over teunisbloemolie: Goed tegen hoog cholesterol, hormonale onbalans en infecties.
  • Farmacoloog Gert Schuitemaker: “Zó blijft ‘goede voeding’ het terrein van een kleine dogmatische groep die niet alleen gezondheidswerkers en journalisten informeert, maar ook politici. Geen wonder dat in het regeerakkoord geen woord staat over ‘gezonde voeding’.”
  • Arts Rick van Prooijen over jodiumsuppletie en arts An van Veen over boezemfibrilleren.

5,5