2018 – Uitzicht 2

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud van Uitzicht 2-2018:

Ervaringsverhaal. Afgelopen jaren kregen Marianne de Wreede (77) en Marine Leboucher (46) méér  narigheid te verwerken dan menig mens in een heel leven. Reden genoeg om moedeloos van te worden, zou je denken.Maar daar willen moeder en dochter niets van weten; zij blijven vol goede moed. “Als 0,01 procent van de mensen geneest, waarom zou ik dat dan niet zijn?” Hun boodschap: Durf lastig te zijn!

Uit de rubriek In de media: Hoe de Amerikaanse hoogleraar Ben Williams op vijftigjarige leeftijd de diagnose Glioblastoma multiforma kreeg. Onder medici staat deze vorm van kanker bekend als ‘The Terminator’ (vrij vertaald: de beul). Williams wordt ons nu ten voorbeeld gesteld.

MMV-voedingsexpert Hans Stoop  over vetten. Ze spelen een belangrijke rol in de communicatie  tussen de lichaamscellen. Zijn er voldoende omega-3 vetzuren in het lichaam, dan blijkt dat een remmende en celdodende werking op kankercellen te hebben. Bovendien werkt omega-3 ontstekingsremmend. Met omega-6 vetzuren zit het anders. Die stimuleren ontstekingsreacties, kankercelgroei en beschermen tegen celdood.

Rubriek Lijf & Leden. Al sinds zijn jonge jaren kiest Jim Sauter (78) voor een gezonde leefstijl. “Als een van de oudsten in een gezin met zeven kinderen had ik altijd veel te doen. Gezond leven was mijn manier om me in de drukte te kunnen handhaven.”

Leerzaam interview: Onze gevoelens beïnvloeden ons lichamelijk functioneren tot op het niveau van ons DNA. “Dat is een feit”, aldus emeritus hoogleraar Pierre Capel (1946). In zijn boek Het emotionele DNA, legt hij uit hoe dit werkt, en hoe wij er zelfstandig een positieve draai aan kunnen geven. “Wat wij gevoel noemen, is zo biochemisch als wat.”

Fermentatie van eten en drinken gebeurde sinds de oudheid vooral om de houdbaarheid te verlengen. Tegenwoordig wordt steeds beter begrepen hoe fermentatie ook de voedingswaarde verbetert en er is groeiend bewijs voor gezondheidsvoordelen. Het mooiste van dit alles: u kunt het zelf ook. Gewoon de natuur haar werk laten doen.

MMV-kruidendeskundige Marry Foelkel bezit ook veel kennis over bomen. De grote storm in januari heeft volgens haar een mooi cadeautje achtergelaten: afgewaaide populiertakken. Perfect om je eigen huisgemaakte propolis van te maken: een natuurlijk antibioticum.

Dr. Gert Schuitemaker heeft hoge verwachtingen van de uitkomst van een Israëlisch onderzoek. Hij sluit niet uit dat hiermee de oplossing in zicht komt van het grootste gezondheidsprobleem dat zich wereldwijd voordoet, namelijk overgewicht en diabetes. Maar mogelijk ook voor andere welvaartsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, depressie, dementie en kanker.

Uit de spreekkamer: Uitstrijkje en L-Lysine/chronische verstopping.