2019 – Uitzicht 4

3.50

Categorie:

Beschrijving

Coverstory – Ondanks dat ze nooit had gerookt, kreeg Mettie Boonstra (67) in 2015 de diagnose longkanker. Domme pech, aldus haar artsen. Een jaar later vonden ze uitzaaiingen in haar andere long. Haar aantekeningen over het ziek zijn, de behandelingen en het herstel bundelde ze in Goeie genade! Als kanker je
pad kruist. “Ik raad iedereen aan om een dagboek bij te houden.”

In de media – Onder de titel ‘Medicijnmacht China’ liet Zembla zien hoe deze grootmacht de concurrentie wegblies. Net als bij de productie van staal, zonnepanelen of computers, gebeurt dit met massieve staatssteun en zonder consideratie voor mensenrechten of milieu. Voor een toenemend aantal  medicijnen, en de grondstoffen ervan, bestaat nog maar één aanbieder; een Chinese.

Anti-kankerdieet – Wie overstapt op een anti-kankerdieet is de hele dag met eten bezig. Je moet anders boodschappen doen, maaltijden uitkienen, massa’s groenten verwerken, sappen persen. Eventueel zaden kiemen, kefir maken, zuurdesem brood bakken. Waar te beginnen? En wat te doen als je met een mankerend lichaam toch zo gezond mogelijk wilt eten? “Zorg dat je lekker leert koken.”

Lijf & Leden – Je bent wat je eet én wat je voelt, denkt Nicole Marsé (51). Toen ze DCIS (Ductaal Carcinoom In Situ) kreeg, vond ze veel steun via de MMV. “De verhalen in Uitzicht gaven mij moed.”

Extra Ledendag – 175 mensen kwamen op 13 april naar het Zwolse congrescentrum Lumen voor del MMV-edendag in het Noorden. Een verslag in woord en beeld.
De buddy’s – Sinds drie jaar biedt MMV de mogelijkheid om een buddy aan te vragen. Een buddy is een ervaringsdeskundige die getraind is om tot steun te zijn tijdens moeilijke momenten in een ziekteproces. Zeven vrijwilligers lieten zich opleiden als buddy, een kleine dertig mensen maakte inmiddels gebruik van deze dienst van
MMV. “De kracht van de buddyzorg schuilt in de gelijkwaardigheid.”

Algemene Ledenvergadering – Tijdens de Algemene Ledenvergadering legt het bestuur verantwoording af over de activiteiten van het afgelopen jaar. Arts voor Niet-Toxische Tumor Therapie An van Veen geeft een uitgebreide lezing over voeding en kanker. U bent van harte welkom op zaterdag 18 mei in Lexmond. Hier meer info over deelname aan de ALV en hier de bestuursstukken.(alleen voor leden).

Marry over de meidoorn – Onmisbaar voor ons motortje.

Dr. Gert Schuitemaker – Met voeding agressief gedrag beteugelen.

Uit de spreekkamer – Osteoporose, vegetarische zoon en hartritmestoornissen.