2021- Uitzicht 2

3.50

Categorie:

Beschrijving

Roomboter

Interview – Het begint met klachten van burn-out, maar krijgt een vervolg in eierstokkanker en kwaadaardige plekken in de longen. ‘Fase 4’, volgens de artsen die Monique Wagenaar (45) naar huis sturen met een optie op radiotherapie. Dat is inmiddels zeven jaar geleden. Monique leerde haar ziekten te omarmen en trok er lering uit. ‘Ga niet leven naar een prognose. Je kunt meer dan je denkt.’

Mediacolumn – De mainstream media besteedden er geen aandacht aan. Er was die dag iets anders dat de aandacht trok. Hoe dan ook is een thema als ziektepreventie geen clickbait. En het is maar helemaal de vraag of dit dan wel de plek is om verslag te doen van het notaoverleg ‘Zorg en Gezondheid’ dat zich maandagmiddag 1 februari in de Thorbeckezaal voortsleepte. Want er kwam pijnlijk weinig uit.

Psyche – Een dieet volhouden? Als je maar sterk genoeg wilt, dan lukt het ook. En…  als je ziek bent, heb je een mooie stok achter de deur om nog beter voor jezelf te zorgen. Dit soort uitspraken wordt makkelijk gedaan, maar de praktijk is weerbarstig. Wat is wilskracht? Is het mogelijk om de kracht van de wil te trainen?

Interview – Eten tegen macula degeneratie

Recepten – Groente met pesto en noten, veldsla pesto, knolselderij puree met gekleurde wortel, zelfgemaakte kruidenboter

Marlie’s Kookboekenhoek – Marlie recenseert ‘Gezond eten, gezond ouder worden’ en het ‘Blue Zones Kookboek’

Interview Inès von Rosenstiel -‘Het is een kwestie van tijd dat Integrative Oncology deel uitmaakt van de oncologiepraktijk in het ziekenhuis.’ Dat zegt Inès von Rosenstiel (59), pionier op het gebied van Integrative Medicine. Ze heeft een ‘integrative oncology’ spreekuur in twee ziekenhuizen in Nederland. Het gaat langzaam, maar zij ziet de behoefte aan een holistische mensgerichte geneeskunde toenemen.

Verkiezingen – Een naoorlogs record van 37 partijen doet mee aan de verkiezingen. Waarmee dingen ze naar de kiezersgunst? Uitzicht worstelde zich door dertien beschikbare verkiezingsprogramma’s, goed voor 1300 pagina’s politieke standpunten, en zette de standpunten op het gebied van gezondheids(zorg) en preventie per partij – in alfabetische volgorde –  op een rij. Crisis lijkt, evenals in 2010, de preventieve ambities aan te wakkeren.

Column Frits Muskiet – Overgewicht geeft virussen meer kans

Marry’s Kruidentuin – Kleefkruid: krachtige reiniger

Uit de spreekkamer – Statines of niet? , Citrus pectine, Alternatief voor maagzuurremmer