2021 – Uitzicht 9

3.50

Inhoudsopgave van Uitzicht 9 2021

Linzen – voedingswaarde

Interview – Cathy Samé Lottin (49) had in 2017 een snelgroeiende tumor zo groot als een sinaasappel in haar borst. De  millimeter die er van overbleef na chemotherapie probeerde ze zelf weg te werken. Weerbaarheid en positiviteit zijn een kwestie van mindset, is haar overtuiging. ‘Miljoenen keren zag ik mezelf in gedachten blakend van gezondheid over een strand rennen.’

Column – Hoe de groenteboer verdween uit Nederland. Het zou zomaar de titel kunnen zijn van een nostalgisch boek over een vergane eetcultuur. Of van Maartje Poelmans memoires. Poelman is universitair hoofddocent Consumptie en gezonde levensstijl aan Wageningen Universiteit en Research (WUR). Recentelijk bracht ze weer verslag¹ uit over onze voedselomgeving.

Wetenschap – CAR-T-celtherapie is een nieuwe vorm van immuuntherapie die vooral profijtelijk lijkt bij lymfklierkanker en leukemie. T-cellen spelen de hoofdrol in deze behandeling. Hoe werkt deze therapie en wat is ervan te verwachten?

Van de vereniging – Het bestuur van MMV verheugt zich over een bijzonder geslaagde ledendag. Ruim 200 bezoekers kwamen vanuit heel  Nederland  – van Groningen tot Limburg – voor de lezingen, workshops en proeverijen. Bijzonder was de presentatie van nieuwe door MMV aanbevolen soepen.

Interview – Liesbeth Kradolfer (73) kreeg de liefde voor natuurlijke geneeskunde van haar moeder mee. In de zorg moet niet iedere patiënt over dezelfde kam geschoren worden, vindt zij. ‘Elk lichaam is anders. Hoe je op bepaalde stoffen reageert, is dus ook voor iedereen verschillend.’

Recepten – Linzen dahl met naan brood, linzenspread, pompoensoep, groene linzenhumus

Interview – Gerrie van der Haar (87) uit Putten dankt haar hoge leeftijd onder andere aan gezonde voeding uit de natuur. Daar is ze van overtuigd. Met haar voorliefde voor kruiden is zij een trouw bezoekster van Marry’s kruidentuin. ‘Sommige kwalen waar geen pil tegen hielp, heb ik met paardenbloemen en brandnetels kunnen verhelpen.

Actueel – MMV zoekt vrijwilligers

Geestelijk voedsel – boekenrubriek

Column Frits Muskiet – Veroudering en kanker ontstaan door mutaties in onze cellen. Voor begrip daarover is kennis van Darwins gedachtegoed van cruciaal belang. Mutaties drijven de evolutie, maar ze maken ons ook ouder en veroorzaken kanker.

Marry’s Kruidentuin – De toverhazelaar (hamamelis virginiana) dankt zijn naam aan zijn magische bloei. In de herfst, als de blaadjes vallen, beginnen de bloemetjes te bloeien. Deze struikachtige boom is rijk aan looistoffen en daarom een weefselversterker in de breedste zin van het woord.

Uit de spreekkamer – Lijnzaad en lijnzaadolie, gemberwortel en bloedverdunners, atriumfibrilleren