‘Ik voel dat het werkt want ik kan alles weer’

“De reden dat ik met het Moermandieet ben begonnen is dat ik zestien jaar geleden borstkanker kreeg. Ik had veel over het dieet gehoord en gelezen en het leek me allemaal heel erg logisch. Dus ik dacht: ‘Dat ga ik doen’. Ik kon me goed voorstellen dat voeding heel bepalend is voor je gezondheid. Gezonde voeding is iets wat je kracht geeft, dat merkte ik ook in de praktijk.”

“Ik ben heel snel opgeknapt van de operatie. Binnen een paar weken draaide het huishouden weer als vanouds. Het was wel even een omschakeling om te leven volgens de Moerman voedingswijze. Voor die tijd was ik niet echt met gezond eten bezig. Er kwam van alles op tafel, vette patat, chips, cola, sinas. Daar dacht ik toen helemaal niet over na.

Heerlijke maaltijden

Als ik nu een knabbeltje wil, dan pak ik wat noten of een stukje komkommer. Dat zijn gezonde alternatieven voor de lekkere trek, maar dat heb ik gaandeweg moeten leren. Toch heb ik het nooit als zwaar ervaren. Ik wist waarom ik het deed en ik voelde me er goed bij. Dat maakte het makkelijk om het vol te houden. Bovendien is het helemaal niet zo dat het Moermandieet niet lekker is, wat veel mensen denken. Je mag eigenlijk best veel. Als je een beetje je best doet, kun je er heerlijke maaltijden mee klaarmaken. Je moet een beetje spelen met dat dieet, leren er creatief mee om te gaan. Ik heb het altijd erg leuk gevonden lekkere dingen te verzinnen en gerechten uit te proberen. Het is anders ja, maar het is prima te doen. In de Moermankeuken werk je heel veel met kruiden en die geven enorm veel smaak.

Het werkt

Anderhalf jaar geleden werd er opnieuw kanker ontdekt, nu in mijn andere borst. Dat leidde tot amputatie, chemokuren en bestralingen. Het was echt een schok dat de kanker was teruggekeerd. Maar je moet door. Ik kan duidelijk merken dat ik zestien jaar ouder ben dan de eerste keer dat ik ziek werd, maar ik probeer altijd positief te zijn. Ik ben er opnieuw echt voor gegaan. Het feit dat ik zelf een bijdrage kan leveren aan mijn gezondheid is voor mij heel erg belangrijk. Ik ben zuinig op mijn lichaam en dat betekent dat ik er goed voor wil zorgen. Het ook qua voeding datgene wil geven wat het beste is voor mijn gezondheid. Ik heb al twee keer kanker gehad. Ik wil niet dat het nog een derde keer terugkomt. Daar doe ik alles aan. Ik voel dat het werkt, want ik kan alles weer.”

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug