Aanval op vleescritici

Vlees is omstreden. Volgens ‘Moerman’ moet het voor kankerpatiënten zelfs helemaal in de ban worden gedaan. Voedselexperts zijn het daar tegenwoordig tot op zekere hoogte mee eens. Wees zuinig met vlees, is hun advies. Het zat erin dat zij onder vuur zouden worden genomen. Vlees zou toch niet zoveel kwaad kunnen. De oppositie blijkt echter het eigen onderzoek niet goed te kennen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), dat net als MMV een sterke relatie ziet tussen voeding en kanker, raadt al jaren aan per week zeker niet meer dan drie porties rood vlees te eten en verwerkt vlees zoveel mogelijk te mijden.

‘Gegevens op verwarrende manier geïnterpreteerd’

De wetenschappelijke onderzoeksgroep NutriRECS opent de aanval op dit advies met de bewering dat het niet nodig zou zijn om minder vlees te eten. Ze publiceren hierover in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. NutriRECS vindt dat het voor de meeste mensen niet nodig is om minder rood en bewerkt vlees te eten.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft geen goed woord over voor de conclusie van NutriRECS. Hoewel de bevindingen van NutriRECS in de buurt komen van die van het WKOF, en zelfs beschouwd kunnen worden als bevestiging ervan, hebben de onderzoekers van NutriRECS de gegevens op een verwarrende manier geïnterpreteerd.

Riskant advies

Vanuit de aanname dat mensen in de Verenigde Staten en Europa gemiddeld drie tot vier keer per week vlees eten, hebben de onderzoekers van NutriRECS besloten om te adviseren dat het voor de meeste mensen niet nodig zou zijn om minder vlees te gaan eten. Dit is een riskant advies, aldus WKOF.

Bovendien maakt NutriRECS in haar advies geen onderscheid tussen rood en bewerkt vlees. Er wordt gesuggereerd dat drie tot vier porties bewerkt vlees per week eten te weinig invloed zou hebben op de kans op kanker. Het wetenschappelijk bewijs laat juist zien dat bewerkt vlees eten de kans op darmkanker vergroot.

Drie porties per week

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan (gezonde) mensen die vlees willen eten, is om de hoeveelheid te houden tussen de 350 en 500 gram per week (gewicht na bereiding). Dat is ongeveer hetzelfde als drie porties per week. Dit komt ook overeen met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en van de Hoge Gezondheidsraad in België.

Beeld: en.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug