Twijfelaars over de streep

Wie nog twijfelde, zal zich nu over de streep laten trekken: Peulvruchten, andere groente, fruit, rode wijn, brood en vis beschermen je darmen. Ze stimuleren bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen. Daarentegen jagen vlees, fastfood en geraffineerde suikers de ‘verkeerde bacteriën juist aan. Dat hebben onderzoekers van het UMC Groningen op wetenschappelijke wijze vastgesteld.

Of, zoals hoofdonderzoeker Laura Bolte de resultaten van de studie samenvat: „De uitkomsten ondersteunen het idee dat een plantaardig, mediterraan dieet kan bijdragen om darmziekten te bestrijden en te voorkomen. Goede voeding kan belangrijk zijn bij de behandeling en beheersing van darmziekten. Het beste voor je darmen is een dieet op basis van bijvoorbeeld noten, fruit, groenten en peulvruchten, gecombineerd met matige consumptie van vis, vlees en zuivel.”

Goed nieuws voor liefhebbers van ‘n glaasje

Mensen die het gezonde dieet volgen hebben minder schadelijke bacteriën in hun darmen: hun ontlasting bevat minder ontstekingsmerkstoffen (stoffen waarvan het niveau toeneemt bij darmontstekingen). Ook rode wijn helpt bij de aanmaak van bacteriën die ontstekingen remmen. Dit positieve bericht over alcoholgebruik is opmerkelijk in het licht van het advies van het Voedingscentrum om het drinken van wijn, bier en dergelijke zo mogelijk te laten.            

Mensen die veel peulvruchten, brood, vis en noten eten, hebben veel bacteriën van een gunstige soort in hun darmen. Deze bacteriën bevorderen de verwerking van belangrijke voedingsstoffen. Ook helpen ze bij de productie van vetzuren. Die vormen de belangrijkste energiebron voor de cellen langs de dikke darm.

Vlees, fastfood en suiker gebrandmerkt

De onderzoekers gebruikten gegevens uit het programma LifeLines en deden onderzoek bij zowel gezonde mensen als patiënten met darmziektes. Zo vonden ze 49 keer een verband tussen bepaalde voedselpatronen en bepaalde groepen bacteriën.

Wat al vaak is bevestigd was ook een van de bevindingen van de Groningse onderzoekers: De consumptie van meer vlees, fastfood en geraffineerde suikers gaat samen met een afname van gunstige bacteriële functies en een toename van ontstekingsmerkstoffen.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug