3BP veelbelovend middel tegen kanker

Het antikankermiddel dat Heilpraktiker Klaus Ross uit het Duitse Bracht op zijn patiënten toepaste, was voor hem duidelijk te hoog gegrepen. Dat laat onverlet dat 3BP veelbelovend is.

Iemand die dat uit eigen ervaring kan bevestigen, is celbioloog Harrie Verhoeven (59) van de Wageningen Universiteit. Hij ijvert al jaren voor erkenning van het medicijn 3-broompyruvaat, oftewel 3BP.

Verhoevens zoon Yvar kreeg als eerste het middel toegediend. De jongen reageerde goed op het medicijn. Zijn leven werd met maanden verlengd.

Leverkanker

In 2008 krijgt zijn toen 16-jarige zoon de diagnose leverkanker. Yvar heeft nog een paar maanden te leven.  Zijn gezondheid neemt zienderogen af. Hij kan niet meer kan eten en krijgt een sonde voor vloeibare voeding. Zijn overlijden lijkt niet ver meer weg.

Vader Verhoeven kan het proces niet met lede ogen aanzien. Door zijn werk als bioloog kent hij 3-broompyruvaat. Hij neemt contact op met onderzoekers van de gerenommeerde Research University Johns Hopkins in Amerika. Hij vraagt of ze het middel voor zijn zoon beschikbaar willen maken.

500 klinieken

Uit dierproeven was gebleken dat na drie behandelingen de tumoren verdwenen. Een jaar later leefden deze proefdieren nog steeds. Dat was haast te mooi om waar te zijn.

Na de toezegging van de onderzoekers vraagt Verhoeven toestemming om het middel legaal te mogen gebruiken. Hij schrijft 500 klinieken aan over de hele wereld. Niemand wil meewerken tot er op een dag een kort mailtje binnenkomt van interventieradioloog Thomas Vogl, hoogleraar aan de Goethe-Universiteit in Frankfurt. Met de boodschap: dit gaan we doen!

De onderzoekers uit Amerika reizen naar Frankfurt. Het middel moet ter plekke worden bereid en geïnjecteerd. Volgens Verhoeven heeft de behandeling snel effect. ‘Na twee infusen op de dag van de eerste behandeling had Yvar weer eetlust, terwijl hij in de maanden ervoor aangewezen was op sondevoeding. Hij had zin in pizza en ging zelfs naar de McDonalds voor een frietje.’

In coma

Na de tweede behandeling met 3BP gaat het mis. Yvar raakt in coma. Vermoedelijk verliep de tumorafbraak te snel. “Het middel werkte eigenlijk te goed.” Een arts dient medicijnen toe die ervoor zorgen dat de afvalstoffen sneller worden afgebroken en na een dag is Yvar weer uit coma.

In totaal krijgt Yvar het middel tien keer toegediend. Yvar heeft na de eerste behandeling met 3BP nog een heel jaar geleefd. Verhoeven: “We zijn met de familie naar Amerika geweest waar Yvar zelf een lezing heeft gegeven over hoe uniek zijn behandeling is geweest. En we hebben samen nog drie weken rondgetoerd in de USA.”

Longontsteking

Eind 2009 loopt Yvar een longontsteking op. Hij reageert niet goed op de antibiotica. Twee jaar na de diagnose overlijdt Yvar op 18-jarige leeftijd.

Verhoeven: “We zijn blij dat we hebben doorgezet. Onze zoon leefde langer, maar nog belangrijker: de kwaliteit van zijn leven verbeterde sterk. Hij heeft genoten van elke dag. Zijn vrienden kwamen gamen en praten en hebben hem geen dag alleen gelaten

Publicatie

Verhoeven is dan ook vastbesloten om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat er verder onderzoek wordt gedaan naar het middel 3-broompyruvaat. “We moeten weten wat de juiste doseringen zijn. Hoe het middel veilig toegediend kan worden en wat de bijwerkingen of complicaties zijn. Het middel kan gevaarlijk zijn zonder deskundige begeleiding.”

Verhoeven is samen met Leo van Griensven, oud-hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, begonnen met onderzoek naar 3BP. In 2012 publiceerden zij hun onderzoek in het vakblad Journal of Bioenergetics and Biomembranes.

Goede investering

Van Griensven: ‘Er zijn tientallen miljoenen euro’s nodig voor onderzoek. Dat is nodig om het middel te mogen gebruiken in Nederland. Universiteiten hebben dit geld niet, dus blijven de overheid en/of de verzekeraars over. Het is belangrijk om menselijke patiënten te volgen om te kijken welk effect 3BP op hen heeft. Het is een goede investering, want de kans van slagen is gezien eerdere onderzoeken bij dieren hoog.

Het middel zelf is goedkoop. Je kunt levens verlengen en kwaliteit van leven verhogen tegen lagere kosten dan met de huidige chemotherapieën. Uitbehandelde patiënten worden in Nederland nu weggestuurd  zonder enig perspectief. Geen wonder dat ze dan terecht komen bij alternatieve genezers.” 

Suiker

Over de werking van 3BP zegt Van Griensven: “Alle levende cellen hebben suiker nodig en dat verbruiken ze in twee fasen. De eerste is zonder zuurstof  en maakt melkzuur en een klein beetje energie, de tweede is met zuurstof en maakt ruwweg 20 keer zoveel energie als de tweede fase.

Kankercellen groeien zonder zuurstof te gebruiken en hebben alleen fase 1, daarom verbruiken ze veel suiker om genoeg energie op te wekken. Als je die fase 1 stopt blijft er niets meer over. 3-BP doet dat, maar alleen voor kankercellen. Dat is het principe.

Broompyruvaat is erg klein en gaat gemakkelijk de cel in, waardoor er ook maar weinig van nodig is om effect te hebben.’

Bron: Omroep Gelderland

Beeld: en.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug