Aan voeding kankerpatiënt mankeert veel

Kankerpatiënten en zij die deze ziekte achter de rug hebben, eten ongezonder dan mensen die geen kanker hebben gehad. Dat zou juist andersom moeten zijn.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad Cancer. De publicatie is al meer dan een jaar oud maar heeft nooit veel aandacht gekregen. Ze is deze week afgestoft door het Wereld Kanker Onderzoekfonds (WKOF).

Weinig groente en fruit

Uit het onderzoek kwam naar voren dat (ex-)kankerpatiënten te weinig groente, fruit en vezels eten. Voor het onderzoek is het voedingspatroon van 1.500 (ex-)kankerpatiënten en 3.000 mensen zonder kanker onderzocht.

Het betreft een Amerikaans onderzoek maar er is weinig reden om te vermoeden dat de situatie in ons land beter is. Ook onder Nederlandse artsen is de kennis over gezonde voeding over het algemeen bedroevend.

Lege calorieën

Onder gezonde voeding verstonden de onderzoekers het voedingspatroon dat in de Amerikaanse Voedingsrichtlijnen wordt aanbevolen. Die richtlijnen zijn enigszins vergelijkbaar met de Schijf van Vijf van ons Voedingscentrum.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de inname van lege calorieën uit alcohol en toegevoegde suikers. Hun bevindingen laten zien dat

  • (ex-)kankerpatiënten gemiddeld een hogere inname hebben van lege calorieën dan niet-kankerpatiënten,
  • beide groepen voor veel productgroepen, zoals groente, fruit en volkorengranen, minder dan 50 procent van de maximale score halen,
  • beide groepen een lagere inname hebben dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vezels, vitamine A, vitamine D, vitamine E, calcium, magnesium en kalium,

Groeiende groep

De onderzoekers vragen extra aandacht voor het voedingspatroon van de groep (ex-)kankerpatiënten.  Die groep is groeiende nu kanker steeds meer een chronische ziekte wordt.

Ex-kankerpatiënten zijn volgens de onderzoekers vaak extra kwetsbaar voor gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en terugkeer van kanker. Ze benadrukken dat kleine verbeteringen in het voedingspatroon een belangrijke rol spelen bij het behoud van de gezondheid op de lange termijn.

Het onderzoek Diet Quality of Cancer Survivors and Noncancer Individuals: Results From a National Survey is in oktober 2015 gepubliceerd.

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug