Aandacht voor de hele mens is sterke kant

Hij wil alternatieve behandelaars, patiënten en consumenten een hart onder de riem steken. “Er gebeurt veel goeds in de sector, maar dat blijft vaak onderbelicht.”

Freelancejournalist Toine de Graaf  schreef het boek ”De kracht van de alternatieven”. Met deze publicatie wil hij tevens een bijdrage leveren aan het dichten van de kloof tussen regulier en alternatief. Medisch redacteur Wim van Hengel van Reformatorisch Dagblad interviewde hem.

Jacht op alternatieven

In zijn boek wijst De Graaf vooral op de sterke kanten van de alternatieven. Op wat er fout gaat, wordt naar zijn overtuiging al genoeg gehamerd. „Er is sprake van een jacht op alternatieven. De aandacht in de media is vaak negatief, mede onder invloed van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Ik wil een ander geluid laten horen. Zonder te beweren dat het in de alternatieve sector alleen maar goed gaat.”

De Graaf is bekend van de honderden artikelen in diverse tijdschriften, waaronder gezondNU, Ortho, Fit met Voeding en het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige.

Aandacht voor de hele mens

Wat hem bekoort in de alternatieve sector, is de aandacht voor de hele mens, lichaam en geest, het zogenoemde holisme. “Een patiënt wordt niet opgedeeld in orgaansystemen. Er is tijd en aandacht. Patiënten worden individueel benaderd en niet volgens een behandelprotocol dat is afgestemd op de ‘gemiddelde patiënt’. En de behandelingen zijn over het geheel genomen veilig en betaalbaar.”

Veel bewijs

Dat er weinig bewijs is voor de effectiviteit van alternatieve behandelingen, zal De Graaf niet betwisten. “Het geld ontbreekt om dergelijke studies te financieren. Toch is er ook veel bewijs te vinden. Zo is er een bijna 1000 pagina’s tellend boekwerk over klinische natuurgeneeskunde geschreven door twee Australische wetenschappers. Hun handboek telt bijna 5000 literatuurverwijzingen.”

Lees meer.

Beeld: rd.nl

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.  WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug