Aanvullende behandelingen bij gliomen

Mensen met de diagnose glioom maken veelvuldig gebruik van alternatieve en aanvullende behandelingen. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid Californië (USC) beoordeelden het schaarse klinische onderzoek op toxiciteit en op de uitkomsten ‘totale overleving’ en ‘progressievrije overleving’.

Gliomen zijn de meest voorkomende primaire hersentumoren. In Nederland behoren 1.200 van 1.400 diagnoses die jaarlijks gesteld worden tot deze soort. Tachtig procent daarvan zijn glioblastomen. De prognose daarvan is in de meeste gevallen slecht en dat draagt ongetwijfeld bij aan het veelvuldige gebruik van complementaire en alternatieve behandelingen (CAM).

Over de effectiviteit en de bijwerkingen daarvan is echter nauwelijks iets bekend. Om toekomstig onderzoek richting te geven, analyseerden wetenschappers van het USC Brain Tumor Center de databanken op alle artikelen die het effect onderzochten van – ongeachte welke – CAM bij gliomen. Hun bevindingen verschenen vorige week in vakblad World Neurosurgery en zijn alleen als samenvatting vrij beschikbaar.

‘Het is belangrijk af te bakenen welke aanvullende behandelingen onbewezen zijn, bewezen onjuist zijn of een belofte vormen voor toekomstig onderzoek’, schrijven zij daar.

Keto, cannabinoïden, zuurstof en vitamine D

In deze laatste categorie vallen drie aanvullende behandelingen. De voorlopige studies naar ketogene diëten (vier studies), cannabinoïden/CBD (2 studies) en zuurstoftherapie (vier studies) lieten geen schadelijke bijwerkingen zien. Behalve veilig en goed te verdragen, toonden deze studies bovendien een langere overleving en ziektevrije overleving. Deze effecten deden zich voor in combinatie met de standaard reguliere behandelingen.

Kenmerk van een ketogeen dieet is een rigide beperking van het aandeel koolhydraten in de voeding. Tot maximaal tien procent van de dagelijkse calorie-inname. Dit dwingt het lichaam over te schakelen op de vetstofwisseling en verhoogt het aandeel zogeheten ketonlichamen in het bloed. Cannabinoïden is een groep van ongeveer honderd componenten uit de cannabisplant. Bij ‘hyperbare zuurstoftherapie’ ademt de patiënt onder druk pure zuurstof in.

Het gebruik van antioxidanten (drie studies) gaf een gemengd beeld. ‘Met misschien een groter effect op gliomen van een lagere graad.’ Het gebruik van vitamine D ging samen met een langere overleving. Voor het gebruik van maretak-extract (twee studies) en ‘algemeen CAM gebruik’ (drie studies) werden geen positieve effecten gevonden, maar ook geen toxiciteit.

Geen effect en toxisch

Aan de andere kant van het spectrum staan carbogen- nicotinamidetherapie (drie studies) en hypocupremia (één studie). Voor deze behandelingen vonden de onderzoekers geen aanwijzingen voor positieve effecten op tumorgroei en overleving, maar wel voor een ‘significante toxiciteit’. Carbogen is een mengsel van koolstofdioxide – C02 – en zuurstof. Hypocupremia is een met behulp van penicillamine veroorzaakt kopertekort in het lichaam.

 ‘De meeste behandelingen die onder de CAM-paraplu vallen, zijn niet naar behoren bestudeerd en benodigen verder onderzoek’, concluderen de auteurs.

Ben Williams

Van alle soorten hersentumoren geeft Glioblastoma Multiforma de slechtste prognose. De Amerikaan Ben Williams inspireert lotgenoten over de hele wereld. Als vijftiger kreeg hij de diagnose  en 26 jaar later leeft hij nog steeds. Gezien zijn leeftijd en medische voorgeschiedenis, in goede gezondheid, vertelt hij in deze film.

Williams, emeritus professor experimentele psychologie, schreef er een boek over. Het derde deel daarvan beschrijft behandelopties. Updates, ook over de rol van supplementen, zijn als aparte artikelen kostenvrij te downloaden.

“Hyperbaric” by UMHealthSystem is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug