Actie tegen inktresten op voedselverpakking

 Alle belangrijke spelers zoals beleidsmakers, politici, voedselfabrikanten en supermarkten zijn er al geruime tijd van op de hoogte: de drukinkt van voedselverpakkingen kan doorlekken. De overheid lijkt nu dan toch in actie te komen.

Begin volgend jaar start de overheid  een zogeheten monitoringsprogramma naar de vervuiling van alledaags voedsel als babyvoeding, rijst, pasta en cornflakes. Die actie is gericht tegen de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH die vrij kunnen komen uit de drukinkt op kartonnen verpakkingen.

Alarmsignalen

Ondanks de alarmsignalen van met name foodwatch hebben tot nu toe slechts enkele producenten en supermarktketens gereageerd. Jumbo, Lidl en de dertien supermarkten van Superunie beloofden deze gevaarlijke voedselvervuiling tegen te gaan. Andere spelers zoals Aldi en Albert Heijn ondernamen tot nu toe geen actie.

Kankerverwekkend

De Europese Commissie neemt een helder standpunt in: sommige MOAH’s kunnen als kankerverwekkend beschouwd worden. Ook kunnen ze erfelijke  veranderingen teweeg brengen. MOSH wordt ervan verdacht leverschade te veroorzaken. Dit blijkt uit documenten die in het bezit zijn van foodwatch

Niet tevreden

De organisatie is niet tevreden met de maatregelen: “Al sinds 2012 is duidelijk dat deze stoffen in ons voedsel een gevaar voor de gezondheid vormen en dat veel alledaagse boodschappen ermee zijn vervuild. Wat we nodig hebben is dus niet nog eens twee jaar onderzoek. We moeten nú voorzorgsmaatregelen nemen om consumenten te beschermen.”

Kinderen

De Europese voedselautoriteit EFSA deed uitgebreid onderzoek naar de vervuiling van voedsel met de inktresten in gerecycled papier, waarvan veel productverpakkingen gemaakt zijn. In de lijst van alledaagse risicoproducten gaf Efsa aan dat vooral kinderen vanwege verhoogde blootstelling een risicogroep vormden.

Ook foodwatch stelde een onderzoek in. Daaruit bleek dat bijna de helft van de Nederlandse producten vervuild is met MOAH. Behalve in Nederland hebben ook in Duitsland en Frankrijk supermarktconcerns maatregelen getroffen. Volgens foodwatch weigeren Albert Heijn, Aldi en veel Nederlandse A-merken soortgelijke toezeggingen te doen.

Gevoelig

Het onderzoek van de Nederlandse overheid richt zich in eerste instantie op babyvoeding, rijst, pasta en cornflakes. Een jaar later worden brood, hagelslag, worst en noten onderzocht. Deze productcategorieën lijken het meest gevoelig voor vervuiling.

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug