Afzuigkap op hoogste stand

Een afzuigkap in de hoogste stand is onontbeerlijk om de lucht in uw keuken en aanpalende vertrekken zo zuiver mogelijk te houden. Zonder afzuigkap is de lucht in uw huis smeriger dan in de meest vervuilde straten van Londen.

Bij het koken maar ook bij gebruik van schoonmaak- en persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant komen deeltjes vrij die allerlei aandoeningen variërend van hart- en longziekten tot psychische problemen veroorzaken. Alleen al in Groot Brittannië leiden deze deeltjes tot ongeveer 30.000 sterfgevallen.

Alleen al broodrooster over de schreef

Over de luchtkwaliteit in de openbare ruimte zijn ontelbare rapportern verschenen maar de luchtkwaliteit binnenshuis  krijgt stiefmoederlijke aandacht. Het koken en braden van vlees, aardappelen en groenten zorgt ervoor dat het fijnstofniveau in huis dertien keer hoger ligt dan in de meest vieze straten van grote steden zoals Londen. Alleen al je broodrooster produceert meer vervuiling dan het veilige, toegestane niveau.

Voor het onderzoek waarvan Margriet melding maakt,  bereidden  de wetenschappers een zeer overvloedige maaltijd. Met diverse apparatuur hielden ze gedurende de hele dag de niveaus van de verontreinigende stoffen bij. Ruim acht uur lagen de fijnstof-niveaus boven de tien microgram per kubieke meter, met een piek van meer dan tweehonderd microgram per kubieke meter gedurende bijna een uur. Ter vergelijking: in Londen ligt het gemiddelde voor het jaar rond de vijftien microgram per kubieke meter.

Afzuigkap en elektrisch koken gunstig 

Hoewel het fijnstofniveau na het koken snel weer afneemt, maken de wetenschappers zich zorgen over de gevolgen die de slechte luchtkwaliteit met zich meebrengt. “Het is al langer bekend dat er tijdens koken luchtverontreinigende stoffen in de lucht terecht komen, maar de niveaus die we in deze studie bereikten waren verrassend,” zegt Dr. Marina Vance, milieutechnicus aan de University of Colorado Boulder.

De onderzoekers ontdekten ook ultrafijne deeltjes die als bijzonder gevaarlijk worden beschouwd, omdat ze diep in de longen en andere weefsels kunnen doordringen. “Het inademen van deze deeltjes in het algemeen is schadelijk voor de gezondheid. Maar omdat het om korte blootstelling gaat, kunnen we niet zeggen hoe gevaarlijk het is. Daarvoor is meer onderzoek nodig.”

Zoals gezegd is het niet nodig om het koken thuis te vermijden. Een afzuigkap en een elektrische kookplaat zouden de uitstoot van de schadelijke deeltjes volgens de wetenschappers al drastisch kunnen verminderen.

Beeld: thuisafgehaald.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug