Allemaal aan de kefir

Kefir? Nooit van gehoord, reageert de doorsnee consument. Het is een vrijwel onbekend zuivelproduct maar daarin komt verandering. Kefir wordt weer hot.

Weer: ook in de jaren tachtig was kefir populair. Helaas verdween het daarna onder de radar. Nu is het weer te vinden in het koelschap van de super waarbij marketeers het niet konden laten om de keuze te vergroten met diverse fruitsmaken. 

Kefir werd oorspronkelijk gemaakt van (rauwe) koeienmelk en melkkefirkorrels, maar tegenwoordig wordt het ook van andere soorten melk vervaardigd. Het wordt ook wel “de champagne onder de melk” genoemd. Kefirkorrels bestaan uit bacteri├źn en gisten, die samengegroeid zijn en een plantje vormen: het zogenaamde “yoghurtplantje'”. Dit plantje fermenteert de melk.

Alleen op basis van yoghurt en biogarde

In een reactie aan het AD laat Albert Heijn weten dat de vraag naar kefir weer is toegenomen. ,,We zien dat het na ongeveer drie jaar terug is van weg geweest. In de jaren 80 was kefir een groot zuivelproduct, maar daarna nam de vraag af en is het product uit het assortiment gehaald”, aldus Felicity Bijnaar, woordvoerder van Albert Heijn. ,,Nu gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, weer in trek zijn, hebben wij besloten om kefir weer toe te voegen aan het assortiment.”

Maar hoe gezond is het kefir precies? Het is weliswaar een melkdrankje, maar mensen met een lactose intolerantie kunnen het toch drinken. In 2003 concludeerde een studie, gepubliceerd in Songklanakarin Journal of Science and Technology, dat kefir de vertering en tolerantie van lactose kan verbeteren. Kefir wordt van oudsher vooral geconsumeerd in de Blue Zones, waar procentueel de meeste gezonde 100-plussers ter wereld wonen. Tot dusver zijn de gezondheidsvoordelen van de consumptie van kefir wetenschappelijk onvoldoende onderzocht. Deze onderzoeken laten wel zien dat kefir net als andere gefermenteerde zuivel (zoals yoghurt) probiotica bevat. 

MMV-voedingsdeskundige dr. Hans Stoop beveelt kefir warm aan maar alleen als het is gemaakt van melk.

Beeld: wikihow.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug