Ambachtelijke chips en meer gekkigheid

Superkruidenier Jumbo maakt goede sier met een ambachtelijke Quiche Lorraine waarvan de consument zich in alle ernst moet afvragen wat er zo ambachtelijk aan is. Andere supers kunnen er ook wat van.

De Quiche Lorraine van Jumbo is een industriële mix van meer dan 40 ingrediënten zoals daar zijn kleurstof, aroma’s, emulgatoren, palmolie, stabilisatoren, varkenshemoglobine (bloedeiwitten), antioxidanten, conserveermiddelen, smaakversterker, verdikkingsmiddelen en vier soorten suikers. Industriëler kan haast niet. Ultra-processed food noemen we dat oftewel fabrieksvoedsel. Foodwatch stelt het aan de kaak en merkt snedig op dat de consument het zijn of haar overgrootmoeder niet 1-2-3 na ziet doen.

Marketingkreet

Er is geen branche die het woord ‘ambachtelijk‘ zo misbruikt als de levensmiddelensector. Het blijkt niet meer te zijn dan een lege marketingkreet. Het is in de praktijk een makkelijk sausje dat over het product wordt gesmeerd om een wat hogere prijs te kunnen vragen. Het predicaat ambachtelijk is niet beschermd.

Wie denkt dat Jumbo het met 12 producten met een ‘ambachtelijk’-etiket wel erg bont maakt, heeft het mis. Plus scoort met 24 een  stuk hoger maar nog niet zo hoog als Albert Heijn. Dat concern kent maar liefst liefs 46 producten. De sticker “ambachtelijk” zit op afbakstokbrood, chips, poffertjes, bonbons, mayonaise, cake en nog veel meer.

Flop-5

Foodwatch bekeek alle ‘ambachtelijke’ producten en stelde een “flop 5” samen van “meest idiote ambachtelijke producten” van deze supers:
 

  • Ambachtelijke loempia’s: “Met de hand gevouwen”, vermeldt de producent er nog trots bij.
  • Excellente ambachtelijke chips:  Let op: gemaakt van boerenaardappelen, en dus geen aardappelen gemaakt in de fabriek of gedolven in een steenkolenmijn. 
  • De ambachtelijke frikandel, gemaakt met echt kipseparatorvlees, palmolie en een reeks aan E-nummers. Gemaakt volgens het recept uit de tijd dat frikandellen nog frikandellen waren.
  • Boeren metworst ambachtelijk verpakt: Verpakt in ambachtelijk plastic van een ambachtelijke chemische fabriek. 
  • Ambachtelijke roombrie: wat er ambachtelijk is aan deze brie? Niet de ingrediënten want die zijn precies hetzelfde als de niet-ambachtelijke roombrie.

 
 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug