AMC stopt met kankeronderzoek

Het AMC in Amsterdam heeft een onderzoek naar galwegkanker stopgezet. Het ziekenhuis moest deze pijnlijke beslissing nemen  nadat er veertien mensen tijdens het onderzoek waren overleden.

Het onderzoek is in 2016 stopgezet. Pas recent is de analyse afgerond. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 54 mensen, die werden verdeeld in twee groepen van 27. De patiënten werden drie maanden lang gevolgd en werden behandeld in ziekenhuizen in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam.

Bij de eerste groep werd overtollig gal via een buisje in de keel weggehaald. Hierbij overleden drie mensen. Bij de tweede groep overleden elf mensen. Het gal van deze mensen werd weggehaald door een buisje dat door de huid in de lever werd aangebracht.

Sommige patiënten na vijf maanden overleden

Het onderzoek was bedoeld om de methodes te vergelijken en om te kijken of er nog iets te verbeteren viel. Beide methodes worden al dertig jaar gebruikt. De sterftekans is 10 tot 18 procent. Het gaat volgens het AMC om ernstig zieke mensen die vaak ook een andere aandoening hebben.

De patiënten zijn niet allemaal door het onderzoek overleden, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. “Zes mensen zijn na de operatie overleden aan de complicaties. Bij drie mensen gebeurde dit kort na de leverdrainage.” 

Naderhand bleek dat de andere patiënten minimaal vijf maanden na de operatie zijn overleden. Dat was niet door de complicaties, maar bijvoorbeeld doordat de ziekte weer terugkwam.

Patiëntenfederatie: Treurig en verbazingwekkend

De Patiëntenfederatie Nederland vindt het “treurig en verbazingwekkend” dat het AMC de inspectie niet op de hoogte heeft gebracht van de overleden patiënten. “Als er veertien van de 54 deelnemers zijn overleden dan denken wij niet dat dit toeval is, dan is er sprake van een calamiteit. En daar moet melding van gemaakt worden”, zegt een woordvoerder van de patiëntenorganisatie.

Beeld: quotenet.nl

Lid van MMV? Geniet dan tijdelijk van een mooi voordeeltje. Het boek van Pierre Capel “Het emotionele DNA” is te koop in onze winkel voor slechts € 15,00 excl. verzendkosten.

Nog geen lid van MMV? Voor 35 euro per jaar ontvangt u 10 keer ons magazine Uitzicht, heeft u recht op korting op bovengenoemd boek en op voedingssupplementen bij de Roode Roos, oplopend tot 25 procent! Meld u hier aan!

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug