Amerika: Minder suiker en vooral gezonde maaltijden

Amerika moet anders gaan eten. Voor het eerst wordt suiker aan banden gelegd. Gematigd gebruik van vet is geen probleem. Verder moeten de Amerikanen vooral veel groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden op het menu zetten.

Dat staat in het rapport van de commissie die de Amerikaanse overheid adviseert over de voedingsrichtlijnen. Het advies is opgesteld door een panel van artsen en diëtisten en kan verstrekkende gevolgen hebben. Als de autoriteiten de richtlijnen  overnemen, worden de nieuwe richtlijnen eind dit jaar van kracht.

Cholesterol

Opvallend is dat niet meer tegen cholesterol wordt gewaarschuwd. Dat was vijf jaar geleden wel anders. Toen werd opgeroepen tot het eten van minder vet. Vet zou slecht zijn voor je hart omdat het je cholesterol omhoog stuwt. Wel blijft het oppassen met verzadigd vet. Dat dient slechts met mate te worden geconsumeerd.  

Suikerlobby

Ondanks de sterke suikerlobby in de VS wil de adviescommissie suiker aan banden leggen. Dat is voor het eerst. Per dag zou een Amerikaan niet meer dan 200 calorieën uit toegevoegde suikers binnen moeten krijgen. Dat is overigens nog altijd de hoeveelheid suiker in een halve liter frisdrank.

De gemiddelde volwassen Amerikanen gaan vlot over de 200 calorieën per dag  heen en jongeren zeker. De commissie waarschuwt dat suiker vooral voor de jeugd een probleem vormt. Een extra belasting op suikerrijke producten zoals frisdrank vindt de commissie het overwegen waard.  

Koffie

Strenge adviezen voor koffie en zout worden versoepeld. Tot vijf koppen koffie per dag zijn niet slecht voor de gezondheid. Wie dagelijks drie tot vijf kopjes drinkt, kan dat volgens de commissie blijven doen. Het zou minder kans geven op diabetes type 2 en hartziektes. De commissie heeft het wel over zwarte koffie en adviseert zwangere vrouwen maximaal twee bakjes te drinken. 
Zout
Iets meer zout is volgens de commissie geen probleem. Wel moet het nog steeds met mate worden gebruikt.

Vlees
Wie gezond wil weten, moet volgens het advies kiezen voor een eetpatroon dat gebaseerd is  op planten. Veel groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden, luidt het advies. “Dat is beter voor de gezondheid en beter voor het milieu.”

Zoals  bekend eten Amerikanen veel vlees, vooral steaks. Niet doen, rood vlees is minder gezond, waarschuwt de commissie.   
Beurskoersen

Het advies vormt de basis voor richtlijnen die gebruikt worden bij beslissingen over schoollunches, voor reclamecampagnes en bij de vermelding  op etiketten. De Dietary Guidelines Advisory Committee, zoals de commissie officieel heet, stelt voor dat op verpakkingen duidelijk wordt aangegeven hoe gezond of ongezind een product is.

Het advies heeft intussen tot heel wat commotie geleid.  Meteen na het bekend worden van de richtlijnen daalden de beurskoersen van een aantal concerns die het moeten hebben van suikerrijke producten, zoals PepsiCo, Coca-Cola, Kraft Foods Group en Hershey.

beeld: www.ontdek-amerika.nl

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug