Antioxidanten juist wél combineren met chemo

Van supplementen weten de meeste artsen weinig tot niets af. Vanuit de gedachte dat het zekere beter is dan het onzekere raden ze kankerpatiënten daarom aan om ze niet te combineren met chemo. 

Daarmee doen artsen hun patiënten tekort. Uit een omvangrijke meta-analyse blijkt dat antioxidanten een grote potentie hebben om door chemotherapie veroorzaakte bijwerkingen te verbeteren.

Suppletie geeft beduidend langere overlevingstijd

De analyse omvat maar liefst 174 peer-reviewed originele artikelen van 1967 tot (2017). We hebben het dan over 93 klinische studies met een totaal aantal van 18.208 kankerpatiënten, 56 dierstudies en 35 in vitro studies.

Uit de analyse komt naar voren dat voedingssuppletie met antioxidanten tijdens chemotherapie ook betere effectiviteit van de behandelingen geeft, en nog belangrijker: soms ook beduidend langere overlevingstijd.

Verhoogt kwaliteit van leven

Van de 130 artikelen rapporteren 91 artikelen (70 procent) dat de therapeutische werking van chemotherapie toeneemt door het gebruik van antioxidanten. Ook de overlevingstijd bij de patiënten ging volgens 26 rapporten (63 procent) van de 41 onderzoeksartikelen omhoog.

Kortom, een veelheid aan gegevens uit deze analyse suggereren daarom dat antioxidanten chemotherapie niet in de wielen rijden en tijdens de klinische setting kunnen worden voorgeschreven om de kwaliteit van leven van de patiënt te verhogen.

Voorbeelden van antioxidanten in voeding zijn vitamine Cvitamine Eresveratrol en citroenzuur. Daarnaast zijn bepaalde mineralen zoals seleen, chroom en zink belangrijk omdat ze deel uitmaken van enzymen die als antioxidant werken.

Bron meta-analyse: kanker-actueel

Beeld: scienceabc.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug