Appels was je met baksoda

Was de appel even onder de kraan en happen maar. Dat zou je denken maar het klopt niet, tenzij het biologische appels zijn.

Een vooraanstaande Franse oncoloog deed  eens het idee aan de hand  om bespoten appels met afwasmiddel  vrij te maken van restjes chemicaliën. Hij oogstte hoon en spot. Begrijpelijk want wat blijft er achter van  het afwasmiddel? En hoe reinig je druiven? Of  -kwetsbare- frambozen?

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat zuiveringszout – ook wel baksoda of baking soda genoemd – de residuen van gewasbeschermingsmiddelen op fruit het beste wegwast. Baksoda is  vrijwel in elke supermarkt te koop en ander wel bij ‘de Turk’.

Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts stelden zichzelf de vraag hoe je bespoten appels het schoonst krijgt. Ze besproeiden biologische appels met antischimmelmiddel thiabendazol en het insecticide/wormbestrijdingsmiddel fosmet.

Spoelen  met baksoda meest effectief

Ze  pasten drie methoden toe:

  • de appels wassen met gewoon kraanwater
  • de appels wassen met baksoda oftewel natriumbicarbonaat
  • industriële bleekwateroplossing; chloorwassing is een gebruikelijke Amerikaanse reinigingsmethode.

De uitkomst: Vijftien minuten spoelen  met baksoda wast bijna alle residuen weg. Dat je een kwartier moet spoelen, zegt wel iets over de hardnekkigheid van die residuen.

De in de fruitindustrie gebruikelijke wasmethoden, twee minuten wassen met kraanwater of bleekwater, verwijderden wel bacteriën maar scoorden slechter op het weghalen van residuen, zo rapporteert CNN

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug