Arts Hans Moolenburgh (93) overleden

In zijn geboorte- en woonplaats Haarlem is na een kort ziekbed arts Hans Moolenburgh overleden. Hij werd 93 jaar. Moolenburgh was tot op hoge leeftijd actief, ook al vond zijn arts dat geen goed idee.

Hij was getrouwd met Anna Christina (Anneke) IJzerman, met wie hij 67 jaar in de echt was verbonden. Ze kregen samen vijf kinderen: vier jongens en een meisje. Hun dochter moest het echtpaar in 1999 afstaan, een slag die ze samen niet meer te boven kwamen. In een interview met dagblad Trouw zei hij  daarover:  “Als je een kind verliest, kom je daar nooit echt overheen. Je past het in je leven in, maar bent blijvend geamputeerd. Mensen zeggen weleens dat zo’n verlies na een paar jaar minder verdrietig wordt. Ik ervaar dat niet zo. Afgelopen zomer trouwde haar oudste dochter. Naast de feestvreugde was er bij ons, haar broers en haar drie kinderen het diepe verdriet dat onze Elisabeth dit feest niet meer mee kon maken. Ze wordt blijvend gemist.”

Complementair arts Hans Moolenburgh heeft grote verdiensten. Zo streed hij vanaf het eind van de jaren zestig succesvol  tegen de fluoridering van het drinkwater. In 1968 voegde  Nederland voor het eerst  fluor aan het drinkwater toe. Moolenburgh waarschuwde voor de toename van kanker. Dat kwam hem op een reprimande van de inspectie te staan maar hij trok aan het langste eind. In 1976 werd de toevoeging van fluor aan drinkwater gestaakt. 

Vergeefs verzette hij zich tegen gtsm-masten. Verder waarschuwde hij tegen vaccinaties op zeer jeugdige leeftijd. Het immuunsysteem van een kind krijgt dan niet de kans zich goed te ontwikkelen, was zijn bezwaar. Zijn dokterspraktijk zette hij tot ver na zijn pensionering voort. Daarna verzorgde hij tot op hoge leeftijd presentaties. Moolenburgh als spreker kende nauwelijks zijn gelijke. Het bijwonen van zijn lezingen was een groot genoegen. Moeiteloos wist hij zalen urenlang te boeien. Ze waren bijna altijd tot de laatste plaats bezet. Ook voor MMV trad hij diverse keren op.

Hij heeft de nodige boeken op zijn naam staan: U kunt (veel) meer dan u denkt, De nieuwe watergeuzen en Gezond leven in een vervuilde wereld. Moolenburgh was diep religieus. Boven de rouwkaart staat een tekst uit psalm 23 vermeld: “De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets”. Ook schreef hij een boek over engelen (Een engel op je pad).  

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug