Arts-in-opleiding wil meer kennis over voeding

Artsen in opleiding zijn het zat dat ze nauwelijks informatie over voeding krijgen aangereikt. Voeding en leefstijl zouden de standaardbehandelingen moeten zijn van een groot aantal welvaartsziekten.

Dat zeggen de oprichters van de vereniging Student en Voeding, drie geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij vinden dat er veel te weinig aandacht is voor dit thema binnen de artsenopleiding.

Behoefte leeft breed

Dat de behoefte breed leeft, blijkt wel uit de deelname aan een tien weken durende cursus. Uit een groot aantal aanmeldingen werden 50 enthousiaste geneeskundestudenten geselecteerd.

Het evenement was mogelijk gemaakt door Vers van de Teler, een sociaal mediaplatform van groente- en fruittelers die zijn aangesloten bij de telersvereniging Van Nature.

De studenten wijzen erop dat een groot aantal patiënten lijdt aan welvaartsziekte, zoals diabetes mellitus, obesitas, hart-en vaatziekten en kanker. Een op de veertien heeft diabetes, een op de zeven obesitas en bijna de helft overgewicht.

Gebruik medicatie rijst pan uit

Het gebruik van de bijbehorende medicamenten rijst dan ook de pan uit. Wat de studenten betreft is dit niet de enige manier om deze problemen aan te pakken. “Puur door het aanpassen van voedingspatroon en leefstijl kan al binnen enkele weken een zodanige verbetering optreden, dat het gebruik van medicatie overbodig wordt.“ Ze betreuren het dat de grote meerderheid van patiënten en artsen zich hiervan nog onvoldoende bewust is.

In het hele land activiteiten

Een van de oorzaken daarvan is dat er tijdens de opleiding artsenopleiding nauwelijks aandacht is voor thema’s als leefstijl en voeding. De vereniging Student en Voeding wil daarin verandering brengen. Ze organiseert door het hele land activiteiten om het verband tussen voeding en gezondheid breder uit te dragen, ook aan de universiteit van Leiden.

Beeld: volkskrant.nl

 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug