Arts moet 't vaker over alternatieve boeg gooien

Nederlandse artsen moeten veel vaker hun toevlucht nemen tot alternatieve behandelingen. Dat bepleit de vooraanstaande onderzoeksorganisatie ZonMw.

Aan het rapport over deze materie hebben diverse medici en ziekenhuisbestuurders meegewerkt.

De opstellers benadrukken dat het niet al goud is wat er blinkt. Het kaf moet van het koren worden gescheiden. “Het zou een schande zijn als we zorg die werkt, de patiënt onthouden”, zegt de Rotterdamse hoogleraar chirurgie Hans  Jeekel in dagblad Trouw. Hij gaf leiding aan het onderzoek. Jeekel schat in dat de meeste alternatieve geneeskunde de toets der kritiek niet zal doorstaan. “Maar dat moeten we de mensen wel duidelijk maken. Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt.” 
 

Positief oordeel over chiropraxie, acupunctuur en muziektherapie

Tot de voorbeelden van complementaire zorg die wel werken behoren volgens het rapport onder meer voedingssupplementen bij het voorkomen van veroudering en allerlei therapieën gericht op lichaam en psyche die pijn en stress verminderen. Naast acupunctuur kan daar ook chiropraxie – behandeling van gewrichten – en muziektherapie toe behoren. 

Tegenstanders van alternatieve geneeskunde zeggen vaak dat van veel alternatieve zorg allang bewezen is dat het niet werkt. Zo is er bijvoorbeeld geen bewijs voor het homeopatisch principe van verdunning van giftige stoffen. “Dat zou best kunnen, maar zolang er nog geen goed onderzoek ligt dat dit bewijst, zou ik de homeopathie nog een kans geven”, zegt Jeekel. 

Hij stelt voor bewezen effectieve alternatieve zorg te vergoeden via de zorgverzekering. “Ook omdat het om een relatief goedkope variant gaat – er komen geen dure medicijnen aan te pas – waarmee je juist op andere zorg kunt besparen.” 
Beeld: treatwell.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug