Arts wil meer weten over voeding

Onder artsen bestaat schreeuwende behoefte aan meer informatie over gezonde voeding. Een workshop voor artsen was binnen een dag volgeboekt.

De workshop, die afgelopen maandag werd gehouden, was georganiseerd door prof. dr. Leonard Hofstra, managing cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in samenwerking met zorgverzekeraar ONVZ.

Reden voor de workshop Vet Gezond was dat hart- en vaatziekten tot de meest voorkomende aandoeningen terwijl door gezonde voeding zoveel te doen is aan het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst 90 procent van de hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door de levensstijl.

‘Elke dag zie ik de vreselijke gevolgen’

Leonard Hofstra: “Tijdens mijn werk als cardioloog zie ik elke dag de vreselijke gevolgen van hart- en vaatziekten, zoals hartfalen, aderverkalking en hartritmestoornissen. Deze aandoeningen zijn natuurlijk erg ingrijpend voor de patiënten en hun omgeving. Het is daarom mijn missie om deze vreselijke ziekten voorkomen, in plaats van alleen te behandelen.”

Hofstra verstaat onder gezonde voeding zo min mogelijk koolhydraten en meer gezonde vetten zoals in olijfolie, noten en vette vis.

Hofstra verwijst naar een recente studie in het toonaangevende tijdschrift The Lancet waaruit bleek dat gezonde vetten een sterk positief effect hebben op een lagere sterfte onder onderzochte personen. Een hoge koolhydraatinname bleek juist een sterftebevorderend effect te hebben.

De huisartsen krijgen recepten mee, die zij weer aan hun patiënten kunnen doorgeven.

Hofstra is op zijn vakgebied een zwaargewicht. Hij publiceerde onder andere in The Lancet en Nature Medicine.

Beeld: icthealth.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug