Aspartaam weer in verdachtenbankje

Ze was geluwd tot een veenbrand maar nu slaan de vlammen toch weer door het dak. De discussie over aspartaam in Europa is in volle hevigheid opgelaaid.

Britse onderzoekers van de universiteit van Sussex verwijten de Europese voedselwaakhond EFSA tijdens haar evaluatie van de veiligheid van de zoetstof aspartaam waarschuwingen over gezondheidsschade genegeerd te hebben.

Risico op kanker en hersenbeschadiging

De levensmiddelenindustrie verwerkt suikervervanger aspartaam in dranken, desserts, snoepgoed, zuivel en gewicht verlagende producten.

Al sinds 1974 vermoeden onderzoekers dat de consumptie van producten met aspartaam een verhoogd risico op onder meer hersenbeschadiging en lever- en longkanker met zich meebrengt, schrijft Foodnavigator
Toch concludeerde de EFSA in 2013 bij herhaling dat het gebruik van aspartaam veilig is voor alle leeftijdsgroepen. 

‘Aspartaam tijdelijk onder curatele’

Dat was niet verantwoord, vinden de Britse onderzoekers uit Sussex. Eerst moet er een onafhankelijk heronderzoek komen. Zolang dat niet is uitgevoerd, moet de toestemming voor het gebruik van aspartaam in de EU opgeschort worden, vinden de onderzoekers

Volgens de Britse onderzoekers negeerde de Europese voedselautoriteit de resultaten van alle 73 studies die suggereren dat aspartaam schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarentegen werd 84 procent van de studies die op het eerste gezicht geen bewijs van gezondheidsschade leveren, betrouwbaar bevonden. 
Ze spreken hardop uit wat anderen al zo vaan hebben gedacht dat er sprake is van een belangenconflict en dat daarom de kritische studies weinig serieus werden genomen.

Alle vergaderingen achter gesloten deuren

“De vraag of commerciële belangenverstrengeling van invloed kan zijn geweest op het rapport van het panel kan nooit helemaal worden uitgesloten, omdat alle vergaderingen achter gesloten deuren plaatsvonden,” aldus Erik Millstone, hoogleraar Science Policy aan de universiteit van Sussex. 

Is de mening van deze onderzoekers onafhankelijk, vraagt Foodlog zich af? De EFSA verwerpt de beschuldiging dat het panel oneerlijk was bij het beoordelen van de studies en benadrukt dat de huidige niveaus veilig zijn voor menselijke consumptie.

“Het advies van de EFSA is een van de meest uitgebreide risicobeoordelingen van aspartaam die ooit zijn uitgevoerd,” zegt een woordvoerder van de EFSA.

Beeld: livestrong.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug