Aspirine goed voor darmkankerpatiënt

Met aspirientjes de groei van tumoren vertragen. Dat lijkt te mooi om waar te zijn maar onderzoek van het Leidse UMC heeft die mogelijkheid tamelijk ondubbelzinnig aangetoond. Een dagelijks aspirientje halveert zelfs bij veel darmkankerpatiënten de kans op een snelle dood. Let wel, de kanker verdwijnt er niet door maar de groei van de tumoren verloopt beduidend trager. Hoe dat kan, is nog niet erg duidelijk. 

De onderzoekers houden het erop dat darmkankerpatiënten waarschijnlijk het beste zo snel mogelijk met aspirine kunnen beginnen. Het gaat om een dagelijkse, lage dosis. Het Leidse onderzoek liet zien dat een dagelijks aspirientje opmerkelijke effecten had bij patiënten met de ernstigste, nog niet uitgezaaide vorm van darmkanker. Het onderzoek is gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Het is al veel langer bekend dat aspirine beschermt tegen het ontstaan van diverse kankersoorten, zoals darmkanker, andere tumoren in het maagdarmkanaal en, minder, tegen prostaat- en longkanker. Het Leidse onderzoek geeft aan dat de werking veel sterker is dan gedacht.

Er is ook een keerzijde aan het verhaal. Aspirine verhoogt de kans op bloedingen zoals die van de maag en in de hersenen. Vandaar dat er geen algemeen advies wordt gegeven om dagelijks aspirine te slikken. Bij darmkankerpatiënten valt de risico-afweging anders uit. Vandaar dat zij wel het advies krijgen om dagelijks aspirine te slikken.
Acetylsalicylzuur (aspirine) kan de maag- en darmwand aantasten, waardoor er daar makkelijk een bloeding kan ontstaan. En aangezien aspirine ook een bloedverdunnend effect heeft, blijft de bloeding langer doorgaan.
 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug