Augustus: smullen van supergezonde braam

Wie in het wild bramen plukt, moet rekenen op een forse boete. Veel bramenliefhebbers schrokken zich een hoedje toen ze dit vorige week in de krant lazen. Gelukkig kunnen we toch van deze supergezonde bes blijven genieten.

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt, bezondigt zich formeel aan stroperij. Dat is een misdrijf waarop een boete  staat die kan oplopen tot 4100 euro. Het was even schrikken toen dit bericht vorige week in de krant verscheen.

Geen emmers meenemen

In de praktijk wordt de bramensap niet zo heet gegeten als ze is opgediend. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt wildplukken in de praktijk meestal door de vingers gezien. „Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag”, verklaarde Staatsbosbeheer tegenover de Telegraaf. De wilde bramen zijn eigenlijk bedoeld voor de vogels, luidde de toelichting.

Bramen sterk aanbevolen

We kunnen dus met een gerust hart de paden op en de lanen in, op zoek naar dit overheerlijke fruit. Zolang we het niet te gek maken, hebben we niets  te duchten. Gelukkig niet want dit donkergekleurde fruit is een heuse aanrader. Het regelmatige gebruik van bramen wordt sterk aanbevolen, luidt  het  advies van MMV in de Voedingsmiddelenlijst.

Bramen zitten boordevol calcium, magnesium, ijzer en vitamine E. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bramen cyanidin 3-glucose bevatten, een extra hulpmiddel om kanker tegen te gaan. Cyanidin-3-glucose wordt zelfs de “natuurlijke chemokuur” genoemd.

Augustus bramenmaand

Daarnaast zit er ellaginezuur in de braam. Ook daarvan is bewezen dat dit een kankerbestrijdende werking heeft. Dit zuur bevordert de apoptose, de plotselinge dood van kankercellen.

Augustus is bij uitstek de bramenmaand. Genoeg redenen dus om het bos op te zoeken. En anders  heeft de bioshop of de supermarkt ze wel. Helaas zullen ze in  het laatste geval veelal zijn bespoten.

 

 

 

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug