Autistisch door pesticiden

Pesticiden in de landbouw worden niet alleen in verband gebracht met ‘Parkinson’  maar nu ook met autisme. Nieuw onderzoek biedt hiertoe aanleiding.

Het onderzoek was gericht op zwangere vrouwen die binnen een straal van 1,5 kilometer van landbouwgronden wonen waar pesticiden worden gebruikt. Zij bleken 60 procent meer risico te lopen een kind met ontwikkelingsproblemen en autisme ter wereld te brengen. Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteit van Californië. 

Bij woongebieden

In de Verenigde Staten is het aantal gevallen van autisme  de laatste jaren steeds toegenomen. Onderzoekers van de universiteit van Davis in Californië hebben nu een relatie gelegd tussen het gebruik van pesticiden in de landbouw en autisme.


“We hebben vastgesteld dat meerdere soorten pesticiden vaak gebruikt worden bij woongebieden waar meer kinderen autisme hebben ontwikkeld”, zegt Irva Hertz-Picciotto, een van de onderzoekers. De studie bevat dan ook een belangrijke waarschuwing: Zwangere vrouwen moeten elk contact met chemische landbouwproducten vermijden.

Parkinson

Autisme is niet de enige ziekte die in verband wordt gebracht met pesticiden. Al heel lang bestaat er een concrete verdenking dat pesticiden een rol  spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Het is een gegeven dat mensen die werken en wonen in bepaalde agrarische gebieden, een sterk verhoogd risico lopen om de ziekte te ontwikkelen. 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug