Bacterie kan kanker veroorzaken

Een infectie met Salmonella-bacteriën kan een gewone cel in kankercellen veranderen. De onderzoeksgroep van Prof. Dr. Neefjes van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis verzamelden bewijs dat er een verband is tussen galblaaskanker en een Salmonellabacterie die buiktyfus veroorzaakt. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Host & Microbe.

Galblaaskanker is in Nederland vrij zeldzaam maar komt in India en Pakistan vaak voor. In die landen komt ook buiktyfus veel vaker voor, een aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella Typhi. Het team van Neefjes onderzochten galblaastumorweefsel uit India en uit Nederland en zagen duidelijke genetische verschillen. Ook was de Salmonella Typhi bacterie in vrijwel alle Indiase monsters aanwezig; bij de Nederlandse tumoren ontbrak die. Na verder onderzoek met muizen en menselijk weefsel  ontdekten de onderzoekers dat een infectie met de Salmonella Typhibacterie bij cellen die al een DNA-mutatie hebben uiteindelijk kan leiden tot kanker.

Voedselbesmetting en darmkanker

Neefjes laat het niet bij deze conclusies. In een artikel op de website van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis stelt hij de vraag: “Zou het kunnen dat er een verband is tussen voedselbesmetting met deze Salmonella-bacterie en darmkanker? Daar is op dit moment geen bewijs voor, en er zijn natuurlijk vele mogelijke oorzaken van darmkanker. Maar misschien draagt Salmonella hier ook wel aan bij.” Neefjes geeft aan dat hij daar graag onderzoek naar doet. “Als dit verband er is, kan mogelijk met nog striktere maatregelen tegen Salmonella een deel van de darmkankers voorkomen worden.”

Vermoeden

Wetenschappers zijn al langer geïnteresseerd in het verband tussen bacteriën en kanker. Zo bestaat er een vermoeden dat de bacterie die tuberculose veroorzaakt de ontwikkeling van longkanker stimuleert. Ook toonden onderzoekers uit Duitsland twee jaar geleden aan dat als de seksueel overdraagbare infectie clamydia niet opt tijd behandeld wordt bij vrouwen, dit uiteindelijk kan leiden tot baarmoederhalskanker. Clamydia wordt veroorzaakt door een bacterie.

Tekst: Matilde Newman

Beeld: http://mezininy.com/

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug