Bakpoeder helpt tegen ontstekingen

Bakpoeder als gezondheidsmiddel is duidelijk in opmars. De nieuwste toepassing is als middel tegen ontstekingen. Wetenschappelijk onderzoek laat in dit verband positieve effecten zien.

Bakpoeder. Zuiveringszout. Natriumbicarbonaat. Baksoda. Allemaal benamingen voor hetzelfde. Volgens sommigen heeft het een magische uitwerking, zelfs tegen kanker. Je zou het aan het badwater moeten toevoegen.

Tot nu toe geniet het een goede reputatie als maagzuurremmer. Ook hebben verschillende studies laten zien dat het de zuurgraad van het lichaam positief beïnvloedt en dat het helpt tegen chronische nierziektes.   Verder  staat het te boek al remedie tegen een stinkende adem, gele tanden en zo nog een aantal onschuldige kwaaltjes.

Tegen ontstekingen overal in het lichaam

Opzienbarender is dat uit een nieuwe studie blijkt dat het drinken van in water opgelost natriumbicarbonaat onze milt kan stimuleren om chronische ontstekingen overal in het lichaam aan te pakken. Zoals bekend vormen ontstekingen een risicofactor voor kanker. Ook reumapatiënten en andere lijders aan auto-immuunziektes  zouden er hun voordeel mee kunnen doen.

Allereerst werd bij laboratoriumratten de werking vastgesteld. Het drinken van natriumbicarbonaat zorgde dat cellen van het immuunsysteem, bepaalde macrofagen (M1) die ontstekingen promoten, werden veranderd in cellen (M2) die ontstekingen doen afremmen. Nadien werden bij mensen in het bloed dezelfde veranderingen aangetroffen na het drinken van natriumbicarbonaat.

Niet iedereen is gebaat bij baksoda. Wie oedeem, een hoge bloeddruk of een leverziekte heeft, moet op z’n minst een (natuur)arts raadplegen. Ook bij twijfel is dat verstandig. Tot slot geldt dat het middel met mate moet worden gebruikt. Het kan anders de stoelgang danig ontregelen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voeding en gezondheid? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief. En/of wordt lid van MMV. Voor 35 euro per jaar ontvang je 10 x het ledenmagazine Uitzicht en hoge kortingen op relevante diensten en producten

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug