Beha onder vuur

Het dragen van een beha zou een sterk verhoogd risico op borstkanker geven. Dat melden enkele populaire websites. Van afdoend bewijs is echter geen sprake.

Het bericht op sites als Drimble.nl en Newslocker.com is gebaseerd op het boek van de medische antropologen Ross Singer en Soma Grismaijer, Dressed To Kill (Gekleed om te sterven). Zij zeggen uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar het verband tussen beha’s en borstkanker. Hun conclusie: lymfatische vernauwing, veroorzaakt door het dragen van beha’s, voorkomt dat toxines en andere afvalstoffen in het lichaam van vrouwen effectief worden opgeruimd. Dit leidt tot een opeenhoping van deze kankerverwekkende stoffen. Volgens hen kunnen beha’s de circulatiestroom in het lichaam afsnijden.

Vrouwen die ook ‘s nachts hun beha aanhouden, zouden zelfs drie keer meer risico op het ontwikkelen van borstkanker. Vrouwen die de ontwikkeling van borstkanker willen voorkomen doen er volgens de antropologen het best aan om hun beha zo weinig mogelijk te dragen, zeker minder dan 12 uur per dag.

Eerder al hebben gerenommeerde medische instellingen , zoals de American Cancer Society (ACS ) en de Susan G. Komen Foundation , het verband tussen de beha en kanker afgedaan als een mythe. Gedegen onderzoek ontbreekt, aldus de instellingen.

Het onderzoek van het echtpaar Singer en Grismaijer is gepubliceerd in het tijdschrift van de Amerikaanse Natuurgeneeskundige Medische Vereniging ( NAMA ).  Volgens de Komen Foundation  zijn er geen biologische reden om de beha in de ban te doen. Dr. Ted Gansler , directeur van de American Cancer Society , verklaarde tegenover The New York Times dat het dragen van een beha slechts een minimale invloed heeft op de circulatiestromen in het lymfesysteem en wellicht zelfs helemaal niet.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug