Bent u al gewapend tegen Aussi flu?

Vanaf vandaag heeft het griepvirus vrij spel. De scholen zijn immers weer begonnen.  Bent u zelf al gewapend in de strijd tegen het virus?

De Aussie flu wordt het virus genoemd dat nu alom rondwaart: het zou afkomstig zijn uit Australië.

Behalve schoollokalen zijn er nog genoeg andere gelegenheden waarbij  het virus vrijwel  ongestoord terrein kan veroveren. Op nieuwjaarsrecepties bijvoorbeeld. Handen geven en zoenen zijn bij uitstek momenten waarop het virus van de een naar de ander overspringt.

Sommige mensen denken dat ze van het  virus gevrijwaard zijn omdat ze in december al ziek zijn geweest. Helaas, dat was een ander type.

  • Tip 1 is om de toevlucht te nemen tot alcohol. Nee, niet tot wijn of jenever maar tot zuivere alcohol als ontsmetting. Alcohol in ontsmettingsgel helpt absoluut tegen griep. Was – of liever schrob – eerst je handen met zeep en wrijf ze dan in met een alcohol houdende handgel. De alcohol doodt de virussen op je hand en daarmee is de overdracht in de kiem gesmoord.
  • Beetje vreemd zicht misschien, zegt weblog Nieuwsblad.be, maar als je niest, nies dan in je geplooide arm. Dan zitten de ziektekiemen niet op je handen. Griep wordt het vaakst langs de handen doorgegeven”, zegt arts Koen Magerman, klinisch bioloog van het Hasseltse Jessa ziekenhuis in Vlaanderen
  • Niet iedereen op het werk heeft tegenwoordig nog een vaste werkplek met eigen toetsenbord. Dat betekent dat we vaak met een gemeenschappelijk toetsenbord werken. “Misschien was de vorige gebruiker van dat toetsenbord al besmet met het griepvirus en hoestte of niesde hij of zij op het klavier”, zegt Koen Magerman. Eerst schoonmaken, is zijn advies. Of om hem letterlijk te citeren: eerst afkuisen.
  • Maar weinig mensen zullen een mondmasker dragen. In Azië is het heel gewoon maar wij vinden het nogal overdreven. Of het helpt? Twijfelachtig. Alleen een professioneel masker is adequaat. Handschoenen dragen helpt ook al niet.
  • Een open deur: zorg voor een goede nachtrust en breng je weerstand op peil door zo gezond mogelijk te eten.
  • Houd een papieren zakdoekje voor je mond als je niest of hoest. Gebruik de zakdoekjes éénmalig. Gooi ze daarna meteen in de vuilnisbak.

Toch besmet? Beterschap!

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug