Betere overlevingskansen voor traditioneel etende Japanners

Japanners met maag- of darmkanker die ten tijde van hun diagnose traditioneel Japans voedsel aten, hadden betere overlevingskansen dan patiënten die dat niet deden.

Japanners die regelmatig sojaproducten, misosoep en zeewier eten, zijn niet gevrijwaard van maag- en darmkanker. Hun overlevingskansen zijn wel groter. Dat toont een observationeel prospectief onderzoek waarvan de deelnemers tussen 1997 en 2013 geïncludeerd werden en tot eind 2016 gevolgd.

Onderzoekers van verschillende Japanse instituten, waaronder de universiteit van Tohoku, keken naar het ziekteverloop van 1931 patiënten met maagkanker, 793 patiënten met dikkedarmkanker en 510 patiënten met rectumkanker. De groep maagkankerpatiënten die het vaakst sojaproducten consumeerde had een vijftig procent lager algemeen risico op overlijden in vergelijking met de groep die het minste soja at. De kans om aan maagkanker te overlijden was in de groep met de hoogste inname zestig procent lager. Voor misosoep berekenden de onderzoekers vergelijkbare uitkomsten bij maagkanker.

Voor zeewier zagen de onderzoekers een lager risico bij colon- (lagere algemene sterfte) en rectumkanker (overlijden door de kanker).

Vis en augurken

In de samenvatting stellen de auteurs dat hun bevindingen een indicatie zijn dat consumptie van bovengenoemde voeding ‘een gunstig effect zou kunnen hebben op de overleving, hoewel verdere studies dat zouden moeten bevestigen.’ Het onderzoek verschijnt in het mei-nummer van Cancer Science, het open access journaal van de Japanse Cancer Association, maar is alleen als samenvatting beschikbaar.

In deze tabellen staan de resultaten, inclusief die voor verse vis, gedroogde vis en Japanse augurken. De effecten lopen daarbij te ver uiteen om statistisch relevante conclusies uit te kunnen trekken.

Soja, miso en zeewier

Soja is een voedingsrijke peulvrucht die de basis vormt van Tofu, een soort kaas van sojamelk. Ook het uit de oosterse keuken bekende Tempeh is een gefermenteerde vorm van soja. De voedingsmiddelenlijst  meldt dat soja binnen de NTTT is toegestaan. Miso is een kruidenmix op basis van gefermenteerde soja. Net als bij de traditioneel Nederlandse voedingsmiddelen hangt de voedingswaarde uiteraard sterk af van de kwaliteit van de grondstoffen en de bewerkingen. En van de toepassing in de keuken. Misosoep kun je met paddenstoelen eten, maar ook met varkensvlees.

Het regelmatige gebruik van zeewier wordt zowel binnen het Moermandieet als de NTTT sterk aanbevolen.

Beeld: Kim van Velzen, Creative Commons license: CC BY 2.0 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug