Bewegen mag gerust met mate

Bewegen moet. Daarover is iedereen het eens. Maar hoeveel moeten we bewegen? Elke dag minstens een half uur, zoals sommigen beweren? Onzin, anderhalf uur sporten in het weekend volstaat.

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 63.000 Britten. De uitkomst staat haaks op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, die ons het liefst iedere dag ziet zweten. Wie dat een straf vindt, zal het Britse onderzoek als muziek in de oren klinken.

Vijf keer per week

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om iedere week minstens 150 minuten flink te bewegen, of 75 minuten intensief te sporten. Liefst gespreid over de week. De norm voor gezond bewegen in Nederland luidt dat iedere volwassene vijf keer per week een half uur actief is, hetzij wandelend hetzij fietsend. In de praktijk zijn er niet zo heel veel die aan die norm voldoen.
De publicatie van de Britse onderzoekers in het artsenblad Journal of the American Medical Association (Jama) zal voor velen als een geruststelling overkomen. De Britten volgden jarenlang een grote groep Engelse en Schotse veertigplussers en vergeleken de sterftecijfers onder de inactieven met die van de matige bewegers en de voorbeeldige sporters.  

Bij allen was het overlijdensrisico ongeveer dertig procent lager. Er zat hooguit één of twee procent verschil in.

“Poppenkast”

Bioloog en publicist Midas Dekker is niet verbaasd over de uitkomsten. In De Telegraaf van vandaag zegt hij “dat het niet nodig is om iedere dag in kinderkleding naar een school te gaan waar je niets leert.” Als je normaal beweegt, is die hele poppenkast volgens hem niet nodig.

Gewoon de fiets pakken, wandelen naar de supermarkt en af en toe even je tuintje harken, zegt Dekker. “Of spelen met je kinderen… Dan beweeg je al zoveel dat je je lichaam niet extra hoeft te belasten.”

De bioloog kan niet begrijpen dat zoveel mensen zich dagelijks of enkele keren per week in het zweet werken. „Terwijl het nooit, nooit, nooit overtuigend is aangetoond dat je gezondheid er beter van wordt. Het enige dat zeker is, is dat er per jaar twee miljoen mensen een sportblessure oplopen en er ook nog eens 150 pats-boem dood neervallen tijdens hun hobby.”

Slaap

Fitnessgoeroe Carlos Lens weigert de conclusies van het Britse onderzoek te aanvaarden. „In eerste instantie zeg ik onzin. Met anderhalf uur sporten in het weekend krijg je de calorieën er echt niet af en om er strakker en gespierder uit te zien. En een betere conditie ook niet. Bovendien is het altijd de combinatie rust, training en voeding.”

Psycholoog Jeffrey Wijnberg vindt dat we ons niet gek moeten laten maken. „Wat in alles onderbelicht wordt is slaap. Als dat in orde is, heb je al 93 procent van je gezondheid binnen.”

Beeld: psychologytoday.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug