Bij beweging minder risico op 13 soorten kanker

Lichamelijke activiteit kan het risico op dertien verschillende soorten kanker omlaag brengen. Het volgen van een gematigd bewegingsprogramma is al effectief.

Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in het vooraanstaande internationale tijdschrift JAMA. De studie is gebaseerd op gegevens van 1,4 miljoen mensen in de leeftijd van 19 tot 98  over een periode van ongeveer elf jaar. Onderzoekers van de National Institutes of Health, de Universiteit van Harvard en andere toonaangevende onderzoeksinstellingen verzamelden gegevens over de activiteiten van mensen in hun vrije tijd zoals stevig wandelen, zwemmen en hardlopen.

Slokdarmkanker

Mensen die het meest actief waren, liepen een verminderd risico op 13 verschillende soorten kanker in vergelijking met degenen die het minst aan beweging deden.  Sportieve activiteiten bleken het meest te beschermen tegen slokdarmkanker (42 procent lager risico), gevolgd door leverkanker (27 procent lager risico) en longkanker (26 procent lager risico). Ook voor diverse andere kankersoorten nam het risico bij deze groep beduidend af.

Hormoonspiegel

Als verklaring geven de onderzoekers dat beweging invloed heeft op de hormoonspiegels, het ontstaan van ontstekingen, de spijsvertering en de algehele energiebalans.

Om dat te bereiken, is het niet nodig om uren per dag te oefenen. De studie wees uit dat mensen met een gematigd bewegingsprogramma hun risico op kanker al aanzienlijk zagen dalen.

Beeld: wikihealthblog.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug